Οι μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων στον κόσμο
Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με έμφαση τόσο στις τεχνικές όσο και τις νομικές παραμέτρους. Είναι άλλωστε ένα ζήτημα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο όγκος των πληροφοριών που διακινείται μέσω πληροφοριακών συστημάτων και του διαδικτύου αυξάνεται διαρκώς.
Από τη μικρότερη εταιρεία έως τους “γίγαντες” της τεχνολογίας και του διαδικτύου, κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής αναφορικά με το επίπεδο προστασίας των δεδομένων που διαχειρίζεται. Το πόσο ασφαλές είναι ένα σύστημα άλλωστε εξαρτάται άμεσα από το πόσο πολύτιμες πληροφορίες περιέχει και ποιος ενδιαφέρεται για να τις αποσπάσει. Η πρόσφατη υπόθεση της Sony είναι απλά ένα ακόμη παράδειγμα ότι ακόμη και οι ισχυρότερες των εταιρειών, οι οποίες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων, είναι ευάλωτες σε κακόβουλες επιθέσεις.
Η αδυναμία πλήρους εξασφάλισης της ασφάλειας των πληροφοριών είναι κάτι άλλωστε που αναγνωρίζει και ο νόμος, καθώς οι υποχρεώσεις που τίθενται αφορούν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων οργάνωσης και ασφάλειας και την εφαρμογή των πλέον ενδεδειγμένων τεχνικών μηχανισμών προστασίας για την ασφάλεια των πληροφοριών. Μία ενδεχόμενη δήλωση, άλλωστε, ότι τα δεδομένα που διακινούνται σε ένα σύστημα είναι πλήρως και απολύτως ασφαλή θα αποτελούσε υπερβολή αλλά και πρόσκληση τόσο από νομική όσο και από τεχνική άποψη.
Για του λόγου το αληθές, στην ιστοσελίδα informationisbeautiful.net μπορείτε να δείτε τις μεγαλύτερες παραβιάσεις δεδομένων που έχουν λάβει χώρα από το 2004 και μετά. Οι παραβιάσεις χωρίζονται ανά τομέα δραστηριοτήτων (στρατιωτικές, εμπορικές, κ.ο.κ) και ανά μέθοδο παραβίασης (hacking, inside job, κ.ο.κ.) για καλύτερη κατανόηση. Ανάμεσα στις εταιρείες που έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων βρίσκονται κολοσσοί του διαδικτύου και της πληροφορικής, ενώ ο αριθμός των αρχείων που παραβιάστηκαν προκαλεί ίλιγγο.
Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτικοποίηση των πληροφοριών εδώ.