logo-print

Να μη γίνει η επίθεση στη Charlie Hebdo αφορμή για την καταπάτηση κι αλλων δικαιωμάτων

13/01/2015

16/11/2017

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023

Η επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo ήταν ένα χτύπημα πρωτίστως εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης. Μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων που εξέφρασαν τη βαθύτατη θλίψη τους για την επίθεση εναντίον της γαλλικής σατυρικής εφημερίδας ήταν και οι δικηγόροι του Electronic Frontier Foundation. Ως δικηγόροι με ειδίκευση σε υποθέσεις που αφορούν στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, οι δικηγόροι του EFF θρηνούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι δολοφονίες αυτές αποτελούν την απόλυτη μορφή λογοκρισίας.

Όπως τονίζουν, όμως, σε άρθρο τους η διευθύντρια του αρμοδίου τμήματος του EFF, Jillian York και η δικηγόρος Sophia Cope, η επίθεση στην Charlie Hebdo κρύβει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι δημοσιογράφοι και οι σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo χρησιμοποιούσαν για χρόνια τη σάτιρα ως μέσο κοινωνικής κριτικής και σχολιασμού της επικαιρότητας. Η σάτιρα, άλλωστε, αποτελεί μία μορφή έκφρασης με ιστορικές ρίζες σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, η οποία αποτέλεσε συχνά τη βάση για να συζητηθούν θέματα που αποτελούσαν κοινωνικά ταμπού.

Από την άλλη, είναι συχνό φαινόμενο οι τρομοκρατικές επιθέσεις να ακολουθούνται από γρήγορες νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες στο όνομα του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας θυσιάζουν βασικά δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Αν και όλοι μας θρηνούμε βαθύτατα για το χαμό ανθρωπίνων ζωών με τέτοιο τρόπο, οφείλουμε να είμαι προσεκτικοί ενόψει των προσπαθειών που θα γίνουν για ενίσχυση της παρακολούθησης και της επιβολής του νόμου, και οι οποίες ενδέχεται να θίξουν ιδιαιτέρως τα δικαιώματα μειονοτήτων, όπως η μουσουλμανική.

Η επίθεση στην Charlie Hebdo ήταν μία επίθεση εναντίον ατόμων, επειδή ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη έκφραση. Δεν πρέπει όμως να βιαστούμε να θυσιάσουμε κάποια δικαιώματα για να προστατέψουμε άλλα.

Υπάρχουν, άλλωστε, πολυάριθμες περιπτώσεις όπου κυβερνήσεις χωρών προχώρησαν στη θέσπιση σαρωτικών νομικών πλαισίων αμέσως μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα, όταν η θλίψη και ο φόβος των πολιτών ξεπερνάει τις δεσμεύσεις για προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μάλιστα ιδιαίτερα εκτεταμένες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία του 2006 ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις εξουσίες της αστυνομίας, ενώ πρόσφατα στην Αυστραλία ψηφίστηκε μία σειρά νέων μέτρων ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ. Το 2012 το Ιράκ επιχείρησε να θέσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με το κυβερνοέγκλημα, ενόψει των γεγονότων της αραβικής άνοιξης. Σημαντικότερες από όλες, όμως, ήταν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που επέτρεψαν στην κυβέρνηση των Η.Π.Α. να διεξάγει μαζικές παρακολουθήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήδη κάποιοι Αμερικανοί γερουσιαστές χρησιμοποιούν τις επιθέσεις στο Παρίσι ως δικαιολογία για τη συνέχιση και την ενίσχυση των προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης της NSA.

Ας υπερασπιστούμε, λοιπόν, την ελευθερία της έκφρασης παραμένοντας δεσμευμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων μας.

*Σημειώνεται ότι έχει ήδη προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την τρομοκρατία, η οποία θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα θα εξετάσουν επίσης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις 29 και 30 Ιανουαρίου στη Ρίγα.

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Πολυκώδικας, 15η έκδ., 2023
send