logo-print

Απερρίφθη η πολυσυζητημένη ομαδική αγωγή κατά του Facebook

Λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Δικαστήριο της Βιέννης απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την πολυσυζητημένη ομαδική αγωγή κατά του Facebook, καθώς έκρινε ότι η επίδικη διαφορά δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του.

Η αγωγή, η οποία απέκτησε τεράστια δημοσιότητα, είχε κατατεθεί από τον Max Schrems, έναν 27χρονο Αυστριακό δικηγόρο, τον Αύγουστο του 2014.

Το δικαστήριο της Βιέννης έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του Facebook, κυρίου Pitkowitz, κρίνοντας ότι δεν είχε διεθνή δικαιοδοσία στην υπόθεση, καθώς ο ενάγων χρησιμοποιούσε το Facebook για επαγγελματικούς λόγους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί καταναλωτής.

Ο κ Pitkowitz είχε υποστηρίξει ότι ο σωστός τόπος για την άσκηση της προσφυγής θα ήταν είτε η Ιρλανδία είτε η Καλιφόρνια, μέρη στα οποία το Facebook διατηρεί την έδρα του.

Η απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζεται ως μία μεγάλη επιτυχία από το ίδιο το Facebook, το οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο πολλών αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή η προσφυγή ήταν περιττή και είμαστε χαρούμενοι που το δικαστήριο απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Facebook.

Από την άλλη πλευρά, ο Schrems προτίθεται να προσφύγει κατά της απόφασης σε ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο.

«Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου είναι πραγματικά πολύ παράξενη.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι το δικαστήριο ήθελε απλά να πετάξει την καυτή πατάτα σε ανώτερα δικαστήρια», δήλωσε ο δικηγόρος του Schrems, Wolfram Proksch.

Ο Schrems, ο οποίος εκπροσωπεί περίπου 25.000 χρήστες του Facebook εκτός Αμερικής, ισχυρίζεται ότι η πολιτική προστασίας των δεδομένων των χρηστών του Facebook βρίσκεται σε αντίθεση με το δίκαιο της ΕΕ.

Μάθετε περισσότερα για την αγωγή του Schrems εδώ.

Πηγή: wsj.com

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Η αοριστία των ανακοπών του ΚπολΔ - Δημοσιεύματα ΕπολΔ Νο 29

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ