logo-print

Σύλληψη 62χρονου για παρόνομη διάθεση χιλιάδων βιβλίων στο διαδίκτυο

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινικός Κώδικας Ι

Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 62χρονου ημεδαπού, που διέθετε παράνομα σε χρήστες του διαδικτύου βιβλία εκδοτών και συγγραφέων - μελών του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.).

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάστηκε υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία, τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 62χρονου ημεδαπού.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνούσε υπόθεση με εμπλοκή αγνώστου ατόμου, χρήστη του διαδικτύου, που χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, αναπαρήγαγε, παρουσίαζε και διέθετε παράνομα και χωρίς την απαιτούμενη άδεια, σε άλλους χρήστες, ηλεκτρονικά βιβλία εκδοτών και συγγραφέων - μελών του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (Ο.Σ.Δ.Ε.Λ.).

Στο πλαίσιο της ψηφιακής ανάλυσης, προέκυψε ότι η διάθεση πραγματοποιούνταν μέσω ειδικών αρχείων (torrent), τα οποία μεταφόρτωνε ο δράστης από τον λογαριασμό του, σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, στις οποίες ήταν εγγεγραμμένος με ψευδώνυμο.

Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ακολούθησε σχετική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και εντοπισμό του δράστη.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε εκτεταμένη και ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης και πρόεκυψε η εμπλοκή του 62χρονου στην υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια κατ’ οίκον έρευνας, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, που πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών στο σπίτι του 62χρονου, ταυτοποιήθηκε ότι τυγχάνει ο κάτοχος και διαχειριστής της ηλεκτρονικής διεύθυνσης με το συγκεκριμένο ψευδώνυμο, μέσω της οποίας λάμβανε χώρα η συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε εξωτερικός σκληρός δίσκος, χωρητικότητας 1 ΤΒ, με μεγάλο πλήθος βιβλίων (περί τα 23.300 βιβλία), ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ποινικός Κώδικας Ι
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send