logo-print

Διεθνής Αμνηστία: Η Ε.Ε. εθελοτυφλεί ενώ εκατοντάδες μετανάστες πεθαίνουν στη θάλασσα

12/02/2015

16/11/2017

Πολιτειολογία
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική της στην αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης ασκεί, με ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να σκύψουν τα κεφάλια από ντροπή μετά από αναφορές σήμερα το πρωί ότι μέχρι και 300 μετανάστες πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στα ανοιχτά του Ιταλικού νησιού Λαμπεδούσα.

«Αυτή η νέα τραγωδία επιβεβαιώνει τους χειρότερούς μας φόβους για τον τερματισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum της Ιταλίας και φανερώνει τις προβλέψιμες επιπτώσεις της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει έναν επαρκή μηχανισμό αντικατάστασης,» είπε ο John Dalhuisen, Διευθυντής του Προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η ανθρωπιστική κρίση που πυροδότησε την ανάγκη για την επιχείρηση Mare Nostrum δεν έχει εκλείψει. Ενώ άνθρωποι εξακολουθούν να δραπετεύουν από πολέμους και διώξεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν, καθώς εκατοντάδες συνεχίζουν να πεθαίνουν στη θάλασσα.»

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που κατέφτασαν από τη θάλασσα τον Ιανουάριο του 2015 αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με τον ίδιο μήνα την περσινή χρονιά, όταν η επιχείρηση Mare Nostrum ήταν σε εξέλιξη. Αυτό αποδεικνύει την ανεδαφικότητα των ισχυρισμών ότι αυτή η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης – της οποίας η λήξη έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα- ενθάρρυνε τους μετανάστες να ακολουθήσουν αυτήν την επικίνδυνη διαδρομή.

Διαβάστε περισσότερα στο amnesty.org.gr

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ