logo-print

Η HSBC βοηθούσε τους πελάτες της να αποφεύγουν την καταβολή φόρων

12/02/2015

16/11/2017

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η HSBC, ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός, φαίνεται πως βοήθησε πλούσιους πελάτες της σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφύγουν φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το BBC.

Τα έγγραφα της τράπεζας που διέρρευσαν αρχικά μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, αφορούν 106.000 πελάτες της HSBC και 203 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα ποσά που φυλάσσονται στους εν λόγω τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία αγγίζουν συνολικά τα 118 δις δολάρια.

Η ίδια η τράπεζα παραδέχτηκε πως «είναι υπόλογη για λανθασμένους ελέγχους κατά το παρελθόν, η κατάσταση όμως έχει αλλάξει ριζικά». «Η κουλτούρα συμμόρφωσης και τα πρότυπα δέουσας επιμέλειας (due diligence) της ελβετικής HSBC, αλλά και του τραπεζικού τομέα γενικότερα, ήταν σε σημαντικό βαθμό διαφορετικά από ότι σήμερα», αναφέρουν εκπρόσωποί της.

Όπως αναφέρει το BBC, αρκετοί ειδικοί σε θέματα φορολογικών ελέγχων εμφανίζονται πεπεισμένοι πως η HSBC είχε πλήρη επίγνωση των συνεπειών των πράξεών της και προσέφερε στην ουσία υπηρεσίες αποφυγής φόρων σε πελάτες της.

Η τράπεζα είναι τώρα αντιμέτωπη με ποινικές έρευνες σε ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο και Αργεντινή, ενώ ίδια επισημαίνει πως συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές. Οι γαλλικές αρχές κατέληξαν το 2013 στο συμπέρασμα πως το 99,8% των πολιτών που υπήρχαν στις λίστες που διέρρευσε ο Herve Falciani, πιθανότατα φοροδιαφεύγει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται η έδρα της HSBC, 1100 από τα 7000 άτομα που βρίσκονταν στη λίστα των Βρετανών πελατών της έχει διαπιστωθεί πως φοροδιέφευγαν. Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία δημοσίων εσόδων, 135 εκατ. λίρες έχουν ήδη καταβληθεί ως φόροι και πρόστιμα, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει ασκηθεί δίωξη μόνο εναντίον ενός από αυτούς.

Να σημειωθεί πως ο άνθρωπος που διοικούσε την HSBC κατά την περίοδο εκείνη, ο Stephen Green, διετέλεσε στη συνέχεια υπουργός εμπορίου και επενδύσεων στη βρετανική κυβέρνηση.

Πηγή: bbc.com

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
send