logo-print

Bloomberg και Bill Gates στο πλευρό των κυβερνήσεων στη μάχη εναντίον των καπνοβιομηχανιών

19/03/2015

16/11/2017

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τη δωρεά ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη νομική στήριξη κυβερνήσεων που εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες με καπνοβιομηχανίες ανακοίνωσε το ίδρυμα Bloomberg.

Σκοπός της δωρεάς, στην οποία συμμετέχει και το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, είναι η στήριξη χωρών που σημειώνουν αργή πρόοδο στον περιορισμό του καπνίσματος.

Αν και σε ολοένα και περισσότερες χώρες, όπου ισχύουν αντικαπνιστικοί νόμοι, το κάπνισμα εξελίσσεται σε περιθωριοποιημένο χόμπι, ορισμένες καπνοβιομηχανίες επιχειρούν να “μπλοκάρουν” επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του.

Ένα παράδειγμα τέτοιων μέτρων είναι η ύπαρξη μόνο απλών συσκευασιών τσιγάρων (plain cigarette packaging), συσκευασιών δηλαδή χωρίς μάρκες, χρώματα και εικόνες. Η Αυστραλία και η Ουρουγουάη είναι δύο από τις χώρες όπου τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν αμφισβητηθεί από καπνοβιομηχανίες στα αρμόδια δικαστήρια.

Υπολογίζεται ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του καπνίσματος τον προηγούμενο αιώνα, ενώ προβλέπεται πως αυτόν τον αιώνα ο αριθμός θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο.

«Οι ηγέτες των χωρών που προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος δε θα πρέπει να εμποδίζονται από απειλές για δαπανηρές δικαστικές διαμάχες εκ μέρους των καπνοβιομηχανιών», τόνισε ο Bill Gates.

Αν και τα ποσοστά των καπνιστών μειώνονται στις περισσότερες χώρες, έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ο αριθμός των καπνιστών στα άτομα άνω των 15 ετών θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025.

Πηγή: theguardian.com

Φωτογραφία: wikimedia.org

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

send