logo-print

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πρόστιμο μέχρι και 6 δις ευρώ στη Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να βρεθεί η Google, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναζητήσει εκ νέου αποδείξεις για τις μονοπωλιακές πρακτικές της αμερικανικής εταιρείας.

Η νέα Επίτροπος για ζητήματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, αποφάσισε να εξετάσει εις βάθος τα αιτήματα περισσοτέρων από 30 εταιρειών από Ευρώπη και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Microsoft και το Trip Advisor, οι οποίες καταγγέλλουν πως η Google υπονομεύει σκοπίμως τον ανταγωνισμό και τα συμφέροντά τους.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Google παραβιάζει τις διατάξεις για τον ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να τις επιβληθούν πρόστιμα που θα φτάνουν έως και το 10% των ετησίων εσόδων της σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία το 2014 ξεπέρασαν τα 60 δις ευρώ.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις έρευνες σχετικά με την ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ψηφιακή αγορά εκ μέρους της Google από το 2010, ενώ η πρώτη έκθεση με τα σχετικά πορίσματα εκδόθηκε το 2012.

Από τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής προέκυψε, μεταξύ άλλων, πως το 90% των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο στην ΕΕ γίνονται μέσω της Google, η οποία φαίνεται πως εκμεταλλεύεται το γεγονός αυτό για να προωθεί τις δικές της υπηρεσίες εις βάρος των αντίστοιχων ανταγωνιστικών (οδηγούς εστιατορίων, ταξιδιών κ.α.).

Η Google είχε υποβάλει τρεις προτάσεις για συμβιβασμό στον τότε αρμόδιο επίτροπο, Joaquín Almunia, οι οποίες όμως απερρίφθησαν, έπειτα και από τις πιέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δικών τους εταιρειών τεχνολογίας.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού

«Είναι πολύ σημαντικό να μη μας γίνουν συνήθεια οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί. Είναι πιο γρήγοροι και ομαλοί, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ζητήματα που μόνο οι δικαστές μας μπορούν να κρίνουν», δήλωσε με νόημα η Επίτροπος Vestager.

Οι νέες εξαγγελίες της Κομισιόν έχουν σίγουρα ανησυχήσει τη Google, χωρίς να έχει υπάρξει προς το παρόν, ωστόσο, κάποια επίσημη δήλωση εκ μέρους της.

Να σημειωθεί ότι οι “απειλές” της Κομισιόν δεν είναι άνευ περιεχομένου, καθώς από το 1993 έως το 2013 έχει επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στη Microsoft.

Πηγή: theguardian.com

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send