logo-print

Είναι επίσημο: H Κομισιόν ξεκινά έρευνες εις βάρος της Google

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε και επισήμως τις νομικές διαδικασίες εναντίον της Google για μονοπωλιακές πρακτικές.

Η Κομισιόν κατηγορεί την Google πως καταχράζεται τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει στο διαδίκτυο (πάνω από 90% των αναζητήσεων στην Ευρώπη γίνονται μέσω της μηχανής της), ευνοώντας συστηματικά τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών εις βάρος των ανταγωνιστικών.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι αυτή η συμπεριφορά συνιστά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, διότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό και βλάπτει τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν τονίζει ωστόσο ότι η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας.

«Ο λόγος που χρησιμοποιούμε την Google είναι πως παρέχει ένα πολύ καλό προϊόν. Η κυριαρχία της κάθε αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα. Δεν μπορεί όμως να καταχράζεται την κυριαρχία της για να δημιουργεί αθέμιτο πλεονέκτημα στις σχετιζόμενες αγορές», αναφέρει σε δηλώσεις της η αρμόδια Επίτροπος Margrethe Vestager.

Παράλληλα, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χωριστή έρευνα για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σχετικά με τη συμπεριφορά της Google όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει συνάψει αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή έχει καταχραστεί πιθανή δεσπόζουσα θέση στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων, των εφαρμογών και των υπηρεσιών για τις έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

«Τα έξυπνα τηλέφωνα, οι ταμπλέτες και οι παρόμοιες συσκευές διαδραματίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων, και θέλω να εξασφαλίσω την ευδοκίμηση των αγορών σε αυτόν τον τομέα, χωρίς επιβολή περιορισμών που θίγουν τον ανταγωνισμό, από οποιαδήποτε εταιρεία», σημείωσε επί του ζητήματος η αρμόδια Επίτροπος για ζητήματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Πηγή: europa.eu

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send