logo-print

Τροπολογίες για κατάργηση του «κουκουλονόμου» και πρόσθετες εγγυήσεις για τη λήψη DNA

06/04/2015

16/11/2017

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την κατάργηση του «κουκουλονόμου» και πρόσθετες εγγυήσεις για την λήψη DNA, προτείνουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.

Πιο συγκεκριμένα, ζητούν την κατάργηση του νόμου 3772/2009 μαζί με τη συνακόλουθγ επαύξηση των ποινών σε πέντε εγκλήματα κατά τα άρθρα 189 (διατάραξη της κοινής ειρήνης), 308Α (απρόκλητη σωματική βλάβη), 310 (βαριά σωματική βλάβη), 380 (ληστεία) και 382 (διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς) του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι διατάξεις «αποδείχθηκαν εξόχως προβληματικές, καθώς ερμηνεύτηκαν κατά καιρούς ως κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών, τα γυαλιά ηλίου, τα μαντίλια, μπλούζες με κουκούλα κ.α.», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «κατακρίθηκαν και από το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας, ειδικά εφόσον πάσχουν σοβαρής αντισυνταγματικότητας».

Αλλαγή και στο νόμο για τη λήψη γενετικού υλικού ζητούν οι 28 βουλευτές, με δεύτερη τροπολογία που κατέθεσαν. «Η απόφαση για τη λήψη του γενετικού υλικού από τον ίδιο τον κατηγορούμενο να περιβάλλεται με δικαστικές εγγυήσεις ενώ ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ορίζει τεχνικό σύμβουλο», αναφέρει η τροπολογία.

Διαβάστε περισσότερα στο vouliwatch.gr

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας