logo-print

Άρθρο πρώτο παρ. Γ.2 - Νόμος 4254/2014 - Οργανωτικά θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/04/2014

Μη κωδικοποιημένο
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

1. α. Στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής /Γ.Λ. Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών συνιστώνται επιπλέον δύο Τμήματα: Τμήμα Ζ'-Σχεδιασμού και Υποστήριξης και Τμήμα Η'-ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων με τις κατωτέρω αρμοδιότητες:

Τμήμα Ζ'-Σχεδιασμού και Υποστήριξης

(αα) Καθοδήγηση και υποστήριξη των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.), καθώς και των Οικονομικών Υπηρεσιών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης σε θέματα κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης των προϋπολογισμών τους.

(ββ) Παρακολούθηση όλων των θεμάτων λειτουργίας και οργάνωσης των Γ.Δ.Ο.Υ. και παροχή κατευθυντήριων γραμμών στα Υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

(γγ) Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων διαδικασιών για την κατάρτιση, εκτέλεση και παρακολούθηση των προϋπολογισμών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

(δδ) Σύνταξη και επικαιροποίηση κωδικών κατάταξης εσόδων και εξόδων των προϋπολογισμών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

(εε) Συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που αφορούν οριζόντια θέματα προϋπολογισμού, κατάρτιση εγκυκλίων, σύνταξη αποφάσεων για θέματα προϋπολογισμού οριζόντιου χαρακτήρα και έκδοση γενικών οδηγιών για τη διοίκηση των εσόδων και εξόδων του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης.

(στστ) Καταχώρηση γενικών ποσοστών διάθεσης για εκτέλεση προϋπολογισμού στο πληροφοριακό σύστημα και έλεγχοι των ποσών διάθεσης και καταχώρηση αποφάσεων αναμόρφωσης πιστώσεων.

(ζζ) Εκδοση των γενικών αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών για τον ορισμό ποσοστών διάθεσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού.

(ηη) Παρακολούθηση και αξιολόγηση των δημοσιονομικών συνεπειών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό των δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

(θθ) Γραμματειακή και μηχανογραφική υποστήριξη της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης.

Τμήμα Η'-ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων

(αα) Συγκέντρωση, επεξεργασία και παρακολούθηση των ετήσιων προϋπολογισμών και των τριμηνιαίων στόχων για τις βασικές κατηγορίες εσόδων και εξόδων των ΔΕΚΟ και των Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005 (Α' 314) και αξιολόγησή τους σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), όπως τροποποιείται και ισχύει κάθε φορά.

(ββ) Εξειδίκευση των μηνιαίων και τριμηνιαίων ποσοτικών στόχων των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ και των Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005, σε συνεργασία με τους φορείς και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου, παρακολούθηση της υλοποίησής τους.

(γγ) Χειρισμός κάθε θέματος που αφορά στην επιβολή κυρώσεων κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των ΔΕΚΟ και των Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/2005.

(δδ) Συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση και σύνταξη του τμήματος της εισηγητικής έκθεσης του Υπουργού Οικονομικών προς τη Βουλή των Ελλήνων που αναφέρεται στους προϋπολογισμούς των φορέων αρμοδιότητας του συνιστώμενου Τμήματος.

(εε) Αξιολόγηση των ενδεχόμενων συνεπειών στους προϋπολογισμούς των φορέων αρμοδιότητας του Τμήματος από σχέδια νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και λοιπών κανονιστικών πράξεων σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου.

(στστ) Ελεγχος της συμβατότητας των επιχειρησιακών σχεδίων των ΔΕΚΟ με τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στο ΜΠΔΣ και στον Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δύναται να καθορίζονται ειδικότερα οι ως άνω αρμοδιότητες. Με όμοια απόφαση δύναται να ανατίθεται η παρακολούθηση και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Τμήμα Παρακολούθησης ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων.

2. α. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών συνιστάται Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, επιπέδου Τμήματος, υπαγόμενη απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες της αριθ. Δ6Α 1006639 ΕΞ2012/ 12.1.2012 (Β' 19) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και αυτές της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν. 4141/2013 (Α' 81). Της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων του Υπουργείου Οικονομικών.

β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δύναται να καθορίζονται ειδικότερα οι αρμοδιότητες της ανωτέρω οργανικής μονάδας.

3. α. Η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του π.δ. 178/2000 (Α' 165) όπως ισχύει, Διεύθυνση Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, καταργείται. Όπου στις διατάξεις του ν. 4111/2013 (Α' 18) αναφέρεται η Διεύθυνση ΔΕΚΟ νοείται εφεξής το Τμήμα ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής /Γ.Λ. Κράτους.

β. Η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3429/2005 Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Δ.Ε.Κ.Ο.) καταργείται. Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται η έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών νοείται εφεξής η έκδοση κοινής απόφασης του εποπτεύοντος Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών.

γ. Στο τέλος της περίπτωσης δ' της παρ. 2 του άρθρου 24 του π.δ. 284/1988 όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εισήγηση για την έκδοση κ.υ.α. που αφορά στον καθορισμό αποζημίωσης μελών και Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου».

δ. Στο τέλος της περίπτωσης β' της παρ. 2 του άρθρου 27 του π.δ. 284/1988 όπως ισχύει, προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής:

«Συντονισμός ενεργειών για την προώθηση, μελέτη και επεξεργασία των υποβαλλόμενων από τις ΔΕΚΟ αιτημάτων για έγκριση παροχής εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου για τη λήψη δανείων από ημεδαπά ή αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

ε. Στο τέλος της περίπτωσης γ' της παρ. 2 του άρθρου 27 του π.δ. 284/1988 όπως ισχύει, προστίθενται τα εξής εδάφια:

«Συντονισμός ενεργειών για την προώθηση, μελέτη και επεξεργασία των υποβαλλόμενων από τις ΔΕΚΟ αιτημάτων για έγκριση λήψης δανείων από ημεδαπά ή αλλοδαπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αναπροσαρμογών στην τιμολογιακή τους πολιτική.

Εισήγηση για έκδοση κ.υ.α. ορισμού ή παύσης μελών Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 4 του ν. 3429/2005 (Α' 314).

Συγκέντρωση από τις ΔΕΚΟ ετήσιων απολογισμών, έκθεσης πεπραγμένων των Διοικητικών Συμβουλίων και έκθεσης ή πιστοποιητικού ορκωτού ελεγκτή λογιστή».

4. α. Το προσωπικό της καταργούμενης με την παράγραφο 3α της παρούσας υποπαραγράφου Διεύθυνσης Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) μεταφέρεται - μετακινείται στις συνιστώμενες με τις παραγράφους 1α και 2α οργανικές μονάδες ή σε άλλες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

β. Στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας συνιστώνται δύο (2) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή για την κάλυψη των αναγκών της συνιστώμενης με την παράγραφο 2 του παρόντος Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων.

γ. Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης Υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον ίδιο νομό, δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 10, παρ.14 του ν. 3051/2002 (Α' 220), για τις μεταθέσεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις των υπαλλήλων των περιφερειακών υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που γίνονται αποκλειστικά για την κάλυψη αναγκών των Υπηρεσιών αυτού.

5. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 3429/2005 (Α' 314) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Κάθε δημόσια επιχείρηση καταρτίζει και υποβάλλει τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο σύμφωνο με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στην αρμόδια Διεύθυνση του εποπτεύοντος Υπουργείου, η οποία αφού προβεί σε όλες τις απαιτούμενες τροποποιήσεις, το διαβιβάζει στο Τμήμα ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών για τις απόψεις του. Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργού, τροποποιείται δε εφόσον παραστεί ανάγκη με την ίδια διαδικασία.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εξειδικεύονται ο χρόνος υποβολής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων.»

β. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 6 του ν. 3429/2005, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 33 του ν. 3697/2008 (Α' 194) και αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 άρθρου 16 του ν. 3965/2011 (Α' 113), τροποποιείται ως εξής:

«6. Η υποβολή από κάθε δημόσια επιχείρηση της τριμηνιαίας έκθεσης πεπραγμένων σύμφωνα με την περίπτωση γ', παράγραφος 2 του άρθρου 7, καθώς και η έγκριση του επιχειρησιακού σχεδίου σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, αποτελούν προϋπόθεση για την πρόσληψη από κάθε δημόσια επιχείρηση πάσης φύσεως προσωπικού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πλην διευθυντών και γενικών διευθυντών.»

γ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ν. 3429/2005 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο κρατικός έλεγχος και η οικονομική εποπτεία των δημοσίων επιχειρήσεων που αφορά στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, ασκείται από τον Υπουργό Οικονομικών, μέσω του Τμήματος ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και του Γ' Τμήματος της Διεύθυνσης Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών του Γ.Λ.Κράτους, κατά λόγο αρμοδιότητας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να καθορίζονται ειδικότερα οι ως άνω αρμοδιότητες.»

δ. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν. 4111/2013 (Α'18) αντικαθίσταται ως εξής:

«Το Τμήμα ΔΕΚΟ και Λοιπών Φορέων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης εξετάζει το αίτημα εντός 15 ημερών και, εφόσον κρίνει αυτό βάσιμο και επαρκώς αιτιολογημένο, εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών την έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργού για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, αφού έχει σε κάθε περίπτωση προηγουμένως ελέγξει ότι, σε επίπεδο συνόλου φορέων του Κεφαλαίου Α' του ν. 3429/ 2005, τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως ισχύει κάθε φορά. Στη συνέχεια, κοινοποιεί την απόφαση στον ενδιαφερόμενο φορέα, καθώς και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του εποπτεύοντος Υπουργείου.»

ε. Στο άρθρο 2 του ν. 4111/2013 (Α' 118) προστίθεται από την έναρξη ισχύος του παράγραφος 9 ως εξής:

«9. Οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5 και 6 του παρόντος δεν εφαρμόζονται για τα νομικά πρόσωπα που συστήνονται με τους νόμους 3864/2010 (Α' 119) και 3986/2011 (Α' 152). »

6. α. Οι διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 3429/2005 (Α' 314) καταργούνται. Κάθε διάταξη που αναφέρεται ή παραπέμπει στο στρατηγικό σχέδιο του άρθρου αυτού καταργείται κατά το μέρος που προβλέπει την αναφορά ή την παραπομπή αυτή. Η περίπτωση ια' της παραγράφου 3, η παράγραφος 5 του άρθρου 6, οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 10, καθώς και το άρθρο 11 του ν. 3429/2005 καταργούνται.

β. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του π.δ.178/2000 (Α'165), καθώς και αυτές του άρθρου 8 του ν. 3697/2008 ( Α'194) καταργούνται.

7. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε άλλο ζήτημα που προκύπτει από την ανακατανομή αρμοδιοτήτων και την κατάργηση οργανικών μονάδων και επιτροπών που διενεργείται με τις διατάξεις της παρούσας.

β. Οι διατάξεις της παρούσας υποπαραγράφου τίθενται σε ισχύ ένα μήνα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος με εξαίρεση τις διατάξεις περί σύστασης του Τμήματος Ζ'- Σχεδιασμού και Υποστήριξης στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και της περίπτωσης 4γ, οι οποίες τίθενται σε ισχύ με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση