logo-print

Ομοφυλόφιλο ζευγάρι κέρδισε δικαστικά την επιμέλεια παιδιού από παρένθετη μητέρα

07/05/2015

16/11/2017

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε την αφαίρεση της επιμέλειας ενός μικρού κοριτσιού από τη μητέρα του και την ανάθεσή της στον πατέρα της και τον σύντροφό του.

Οι γονείς είχαν έρθει σε συμφωνία για παρένθετη μητρότητα, η οποία προέβλεπε ότι η μητέρα θα κυοφορούσε το μωρό χρησιμοποιώντας το σπέρμα του πατέρα και στη συνέχεια θα παρέδιδε το κοριτσάκι στον πατέρα και τον σύντροφό του.

«Η εγκυμοσύνη έλαβε χώρα στα πλαίσια μίας συμφωνίας, προκειμένου ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με τη βοήθεια μίας φίλης. Αυτό, συνεπώς, είναι το πνεύμα της συμφωνίας που πρέπει να τηρηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η δικαστής Russell που έκρινε επί της υποθέσεως.

Επιπλέον, η δικαστής καταδίκασε τη συμπεριφορά της μητέρας, η οποία καταφερόταν διαρκώς με σεξιστικά και προσβλητικά λόγια εναντίον των ομοφυλοφίλων, χαρακτηρίζοντας τις σεξουαλικές σχέσεις τους ως σχέσεις “χωρίς αναστολές” και “χωρίς αφοσίωση”.

«Από τις πράξεις της [μητέρας] είναι σαφές ότι επιχειρούσε όχι μόνο να μην τηρήσει τη συμφωνία, αλλά και να αποκλείσει τον φυσικό πατέρα από την ανατροφή του κοριτσιού», σημείωσε η δικαστής.

Η υπόθεση έφερε το νομικό πλαίσιο της παρένθετης μητρότητας και πάλι στο προσκήνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία χώρα όπου περίπου 2000 παιδιά γεννιούνται υπό το καθεστώς αυτό κάθε χρόνο.

Πηγή: bbc.com

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ