logo-print

Πρόστιμα 5,7 δις δολαρίων σε 5 τραπεζικούς κολοσσούς για χειραγώγηση αγορών

Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, που τόσο μεγάλοι “παίχτες” του χρηματοπιστωτικού κλάδου παραδέχονται τη διάπραξη μίας τόσο σοβαρής εγκληματικής πράξης

22/05/2015

16/11/2017

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου συμφώνησαν την Τετάρτη να ομολογήσουν την ενοχή τους αναφορικά με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για καθοδήγηση των αγορών συναλλάγματος και να καταβάλουν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως κυρώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και σε αρκετούς ακόμα αμερικανικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Χρηματιστές από την Citicorp, την Barclays, τη Royal Bank of Scotland, τη JPMorgan Chase και τη UBS είχαν κατηγορηθεί ότι συνεργάζονταν προκειμένου να χειραγωγήσουν τις τιμές στην αγορά συναλλάγματος, μία αγορά όπου οι συναλλαγές ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια.

Οι κυρώσεις αυτές κινούνται στα πλαίσια μίας ευρύτερης προσπάθειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση “παραπτωμάτων” στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι έρευνες εις βάρος τραπεζών βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν περιορίζονται στην αγορά συναλλάγματος.

Είναι η πρώτη φορά, σε διάστημα μεγαλύτερο από δύο δεκαετίες, που τόσο μεγάλοι “παίχτες” του χρηματοπιστωτικού κλάδου παραδέχονται τη διάπραξη μίας τόσο σοβαρής εγκληματικής πράξης, ενώ πρόκειται και για το μεγαλύτερο (συνολικά) πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην ιστορία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για υπόθεση που αφορά αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της γενικής εισαγγελέως των ΗΠΑ, Loretta Lynch, ήδη από το Δεκέμβριο του 2007, αρκετές διεθνείς τράπεζες σχημάτισαν μια ομάδα, που αποκαλούνταν "The Cartel", και η οποία εμπλεκόταν σε «ασύστολα παράνομες συμπεριφορές σε σχεδόν καθημερινή βάση».

Η Lynch δεσμέυθηκε να συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε ο προκάτοχός της, Eric Holder, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές «χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να διώξει δυναμικά όλους εκείνους που γέρνουν το οικονομικό σύστημα προς όφελός τους πλουτίζοντας σε βάρος των Αμερικανών καταναλωτών».

Πηγή: jurist.org

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ