logo-print

Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση για τις πληρωμές στην ΕΕ: Μείωση των τελών και της αύξησης της διαφάνειας

Οι πληρωμές ή οι αναλήψεις μετρητών σε ευρώ οπουδήποτε στην ΕΕ θα κοστίζουν σύντομα το ίδιο όπως και στην οικεία χώρα

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες για να γίνουν φθηνότερες οι πληρωμές σε ευρώ.

Οι πληρωμές ή οι αναλήψεις μετρητών σε ευρώ οπουδήποτε στην ΕΕ θα κοστίζουν σύντομα το ίδιο όπως και στην οικεία χώρα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα κανονισμό για την ευθυγράμμιση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών σε ευρώ μεταξύ των χωρών εντός και εκτός της ευρωζώνης και την αύξηση της διαφάνειας των τελών που σχετίζονται με υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Από το 2002 ισχύουν τα ίδια τέλη για τις διασυνοριακές και τις εθνικές πληρωμές σε ευρώ εντός της ευρωζώνης, ενώ οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ από χώρες εκτός της ευρωζώνης υπόκεινται σε υψηλά τέλη.

Βάσει της μεταρρύθμισης θα ευθυγραμμισθούν τα τέλη για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ για υπηρεσίες όπως μεταφορές πίστωσης, πληρωμές με κάρτα ή αναλήψεις μετρητών, με τα τέλη για τις αντίστοιχες εθνικές πληρωμές της ίδιας αξίας στο εθνικό νόμισμα του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη υπηρεσιών πληρωμών.

Το μέτρο αυτό θα επεκτείνει τα οφέλη των φθηνών διασυνοριακών μεταφορών ποσών σε ευρώ σε επιπλέον 150 εκατ. καταναλωτές εκτός ευρωζώνης και, δυνητικά, σε επιπλέον 2,5 δισ. συναλλαγές ετησίως.

Επιπλέον, θα θεσπισθούν περαιτέρω απαιτήσεις διαφάνειας σχετικά με τις επιβαρύνσεις για υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής.

Όταν οι καταναλωτές πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα ή αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, μπορούν να επιλέγουν να πληρώσουν είτε στο τοπικό νόμισμα είτε στο νόμισμα της χώρας τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται για τα ισχύοντα τέλη προτού κάνουν την επιλογή τους.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση υποχρέωσης να δημοσιοποιούνται τα τέλη που επιβάλλονται ως ποσοστό περιθωρίου όλων των τελών συναλλαγματικών μετατροπών σε σύγκριση με την τελευταία διαθέσιμη συναλλαγματική ισοτιμία της ΕΚΤ.

Αυτό το νέο επίπεδο διαφάνειας έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων παρόχων υπηρεσιών συναλλαγματικών μετατροπών.

Οι περισσότερες διατάξεις θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 15 Δεκεμβρίου 2019.

Δείτε το κείμενο του κανονισμού που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send