logo-print

Έρευνα εις βάρος 15 διεθνών τραπεζών στη Βραζιλία

Για τη σύσταση καρτέλ που χειραγωγούσε την αγορά συναλλάγματος

04/07/2015

16/11/2017

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της Βραζιλίας (Cade) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μίας - πρωτοφανούς για τη χώρα- έρευνας αναφορικά με τις καταγγελίες ότι 15 διεθνείς τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup και της HSBC, είχαν δημιουργήσει καρτάλ για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για πρακτικές καταστρατήγησης του ανταγωνισμού στον καθορισμό των τιμών συναλλάγματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Cade, υπογραμμίζοντας ότι οι πρακτικές αυτές διήρκεσαν από το 2007 έως τουλάχιστον το 2013.

Εκτός από τις τράπεζες, στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται και 30 άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν δημοσιευθεί.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι στελέχη των τραπεζών σχημάτισαν καρτέλ για να καθορίζουν τις τιμές, να συντονίζουν τις συναλλαγές και να εμποδίζουν άλλους φορείς που εμπλέκονται στην αγορά της Βραζιλία», αναφέρει η Cade.

Βραζιλιάνοι ερευνητές αναφέρουν ότι τα στελέχη των τραπεζών που ελέγχονται, επικοινωνούσαν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας συζήτησης του Bloomberg, προκειμένου να οργανώσουν αυτό που τα ίδια τα στελέχη τους χαρακτήριζαν ως «σύμπραξη» και «μαφία».

Πέραν από την Citigroup και την HSBC, oι άλλες 13 τράπεζες που ερευνώνται είναι οι: Banco Standard de Investimentos, Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Nomura, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered and UBS.

Πηγή: news.yahoo.com

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ