logo-print

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας διαβατηρίου;

Οδηγίες από την Ελληνική Αστυνομία για τις περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας Ελληνικού διαβατηρίου νέου τύπου

26/05/2015

16/11/2017

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Σε περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής διαβατηρίου, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αμέσως στην πλησιέστερη Ελληνική αστυνομική ή προξενική Αρχή υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1966, αναφορικά με τον τόπο, το χρόνο και τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου του.

Το διαβατήριο του οποίου δηλώθηκε η απώλεια ή η κλοπή, θεωρείται αυτοδικαίως άκυρο από το χρονικό σημείο της υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Ως προς τις συνθήκες απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Σε περίπτωση νέας δήλωσης για κλοπή ή απώλεια διαβατηρίου εντός πενταετίας, η έρευνα μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα έτος, αναλόγως με τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Παράλληλα, όσο διαρκεί η ως άνω αναφερόμενη έρευνα δεν είναι δυνατή η χορήγηση νέου διαβατηρίου στον δικαιούχο του κλαπέντος - απολεσθέντος διαβατηρίου, εκτός εάν συντρέχει περίπτωση από τις αναφερόμενες στη παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 25/2004, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ. 135/2007 και συγκεκριμένα:

α) νοσηλεία στην αλλοδαπή του ιδίου ή του συζύγου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού για σοβαρούς λόγους υγείας,

β) θάνατος ή σοβαρή ασθένεια στην αλλοδαπή του συζύγου ή συγγενούς αυτού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού και

γ) σοβαρός λόγος άμεσης μετάβασης του ενδιαφερομένου στην αλλοδαπή, όπως ναυτολόγηση ναυτικού ή επιστροφή μονίμου κατοίκου του εξωτερικού.

Σχετικοί Τομείς

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ