logo-print

ΟΗΕ: Απαραίτητη η κρυπτογράφηση για την προστασία της ελευθερίας του λόγου

Εξασφάλιση της ανωνυμίας και δικλίδες ασφαλείας στην αποκρυπτογράφηση εκ μέρους των αρχών ζητάει από τα κράτη μέλη η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Το Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδωσε εχθές στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση του ειδικού Εισηγητή για την ελευθερία της έκφρασης, αναφορικά με την κρυπτογράφηση και την ανωνυμία ως μέσα εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.

Η έκθεση του Εισηγητή David Kaye αφενός αναγνωρίζει την κομβική σημασία των τεχνολογιών κρυπτογράφησης στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, αφετέρου όμως τείνει να μοιάζει με ευχολόγιο ως προς το θέμα της παρέμβασης κυβερνητικών αρχών σε αυτές.

«Η κρυπτογράφηση και η ανωνυμία εγγυώνται την ύπαρξη του απαραίτητου επίπεδου προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και ασφάλειας, που απαιτείται για την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης στην ψηφιακή εποχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η έκθεση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων κυβερνητικών πιέσεων, προκειμένου οι εταιρείες τεχνολογίας να παρέχουν στις αρχές πρόσβαση «από την πίσω πόρτα» (backdoor access) σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Για του λόγου το αληθές, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Mike Rogers, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα επικοινωνίες, όπως ακριβώς κάνουν με τις τηλεφωνικές.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η αποκρυπτογράφηση που διατάσσεται από κυβερνητικές αρχές είναι θεμιτή, μόνο εάν δε γίνεται μαζικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Οι καθολικές απαγορεύσεις (blanket prohibitions) δεν είναι ούτε αναγκαίες ούτε αναλογικές.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα μέτρα που αποδυναμώνουν την ασφάλεια που απολαμβάνουν οι πολίτες online, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης των χρηστών ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε ψηφιακές επικοινωνίες και online υπηρεσίες (όπως π.χ. με την καταχώρηση καρτών SIM στα κινητά).

Όταν η αποκρυπτογράφηση διατάσσεται από δικαστήριο, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του εθνικού και του διεθνούς δικαίου, και να επιτρέπεται μόνον όταν προκύπτει από διαφανείς και προσιτούς στο κοινό νόμους, οι οποίοι εφαρμόζονται κατά περίπτωση, και όχι μαζικά, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών για ορθή απονομή δικαιοσύνης».

Η έκθεση του ΟΗΕ, ωστόσο, δεν αναφέρει πως θα είναι δυνατό να διατάσσουν δικαστήρια την αποκρυπτογράφηση, χωρίς οι εταιρείες τεχνολογίας να έχουν ενσωματώσει μηχανισμούς πρόσβασης «από την πίσω πόρτα» (backdoor access) στα προϊόντα που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση.

Η έκθεση του David Kaye, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον επόμενο μήνα, δεν τήρησε την ίδια σκληρή γραμμή με τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Google και η Microsoft την περασμένη εβδομάδα.

Οι εταιρείες κάλεσαν τον πρόεδρο Obama να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολιτική θα απαιτούσε από τον τομέα τεχνολογίας να εγκαταστήσει «κερκόπορτες» στα προϊόντα τους, προκειμένου οι αρχές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Ολόκληρη την έκθεση του ΟΗΕ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με πληροφορίες από washingtonpost.com και arstechnica.com

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
send