logo-print

Το Βερολίνο εισάγει πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων

Η πρώτη γερμανική πόλη που απαγορεύει δια νόμου την άυξηση του ενοικίου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% από το μέσο όρο της περιοχής

03/06/2015

16/11/2017

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένδικη προστασία για ακίνητο φερόμενο ως "άγνωστου" ιδιοκτήτη - Β έκδοση, Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 19 -

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΤΣΙΛΙΓΓΕΡΙΔΟΥ

Το Βερολίνο έγινε η πρώτη πόλη της Γερμανίας όπου τέθηκε σε ισχύ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για έλεγχο στις τιμές των ενοικίων.

Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στους ρυθμούς αύξησης των ενοικίων, από τη Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βερολίνο δεν μπορούν να προχωρούν σε αύξηση των ενοικίων κατά περισσότερο από 10% σε σχέση με το μέσο όρο της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι οι σχετικοί έλεγχοι είχαν ήδη θεσπιστεί για τους ήδη υπάρχοντες ενοικιαστές, αλλά τώρα επεκτείνονται και σε νέες συμβάσεις.

Το Βερολίνο πρωτοπορεί εισάγοντας πλαφόν στο ύψος των μισθωμάτων, έπειτα από την έγκριση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από το εθνικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

«Το ανώτατο όριο ενοικίου είναι πολύ σημαντικό για το Βερολίνο, επειδή η διαφορά μεταξύ του μισθώματος που καταβάλλεται σε υφιστάμενες συμβάσεις και νέες συμβάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλη», δήλωσε ο Reiner Wild, Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Ενοικιαστών του Βερολίνου.

Παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια εξακολουθούν να είναι χαμηλά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πόλη προσιτή για τους κατοίκους χαμηλού εισοδήματος.

«Δεν θέλουμε μια κατάσταση όπως στο Λονδίνο ή στο Παρίσι», είπε ο Wild.

Ο μέσος όρος των ενοικίων στη γερμανική πρωτεύουσα αυξήθηκε από περίπου € 5,50/τετραγωνικό το 2005 σε περίπου € 9 το περασμένο έτος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Jones Lang LaSalle.

Μεταξύ 2013 και 2014 μάλιστα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 9%.

Πηγή: theguardian.com

Σχετικοί Τομείς

Λέξεις-Κλειδιά

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send