logo-print

Επανάληψη δίκης επειδή η δικαστής έστελνε SMS κατά τη διάρκεια των καταθέσεων

Το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο διέταξε την επανάληψη δίκης δύο ανδρών που καταδικάστηκαν για συμπλοκή με μαχαίρια

18/06/2015

16/11/2017

Ποινικός Κώδικας Ι (Ν. 4619/2019), 2η έκδ., 2025
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ (Ν. 4620/2019)

Το ανώτατο γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο (Bundesgerichtshof(link is external)) αποφάσισε την επανάληψη μίας δίκης, έπειτα από την αποκάλυψη ότι η δικαστής που προέδρευε, έστελνε γραπτά μηνύματα από το κινητό της τηλέφωνο για να κανονίσει μπέιμπι σίτερ για τα παιδιά της, κατά τη διάρκεια των καταθέσεων μαρτύρων.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο ανέφερε ότι «ακόμη και στην εποχή της απεριόριστης χρήσης κινητών τηλεφώνων και internet, ένας δικαστής θα πρέπει να είναι πλήρως συγκεντρωμένος κατά τις ακροάσεις».

Η εν λόγω δικαστής, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, προέδρευε στη δίκη δύο ανδρών που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε συμπλοκή με μαχαίρια, σε περιφερειακό δικαστήριο της δυτικής Φρανκφούρτης.

Το Bundesgerichtshof αναίρεσε, με απόφασή του, την καταδίκη που είχε επιβληθεί στους δύο άνδρες, διότι η δικαστής έλεγχε το κινητό της τηλέφωνο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των 10λεπτων μαρτυρικών καταθέσεων, ενώ έστειλε δύο SMS σε μια μπέιμπι σίτερ, καθώς η διαδικασία είχε διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ο δικαστής του Bundesgerichtshof, Thomas Fischer, δήλωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα «δεν ανήκουν στην αίθουσα του δικαστηρίου, κάτι που ισχύει για τους θεατές, τους δικηγόρους και φυσικά και για τους δικαστές».

Συμβούλεψε μάλιστα την εν λόγω δικαστή να προβαίνει σε διακοπή της εκδίκασης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και στη συνέχεια να επανέρχεται πλήρως επικεντρωμένη στην υπόθεση που βρίσκεται ενώπιόν της.

Πηγή: theguardian.com(link is external)

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Το Ελληνικό Σύνταγμα, τόμ. 1, 2025
send