logo-print

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τις καταχωρίσεις κοινοτικών σημάτων για τις φιγούρες Lego

19/06/2015

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκή Ένωσης εξέδωσε δύο αποφάσεις με τις οποίες επικυρώνει τις καταχωρίσεις κοινοτικών σημάτων με αντικείμενο σχήμα φιγούρας Lego.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν η Best Lock, η οποία είναι ανταγωνίστρια εταιρία που χρησιμοποιεί παρόμοιες φιγούρες, ζήτησε να κηρυχθεί η ακυρότητα των σημάτων αυτών της Lego, τα οποία καταχώρισε μετά από αίτηση της εταιρίας το 2000 το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ).

Η Best Lock υποστήριξε, αφενός, ότι το σχήμα του προϊόντος επιβάλλεται από την ίδια τη φύση του (δηλαδή, τη δυνατότητα συναρμογής του με άλλα συναρμολογήσιμα τούβλα στο πλαίσιο παιχνιδιού) και, αφετέρου, ότι το σχήμα που έχουν οι επίμαχες φιγούρες παιχνιδιού, τόσο στο σύνολό του όσο και στα επιμέρους στοιχεία του, υπαγορεύεται από τεχνικές λύσεις (ήτοι, τη συναρμογή με άλλα τούβλα).

Το ΓΕΕΑ απέρριψε την αίτηση κηρύξεως ακυρότητας που υπέβαλε η Best Lock. Κατόπιν τούτου, η εταιρία αυτή προσέφυγε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων του ΓΕΕΑ.

Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε, κατ' αρχάς, ως απαράδεκτη την αιτίαση ότι το σχήμα του προϊόντος επιβάλλεται από την ίδια τη φύση του, καθόσον η Best Lock δεν προέβαλε κανένα επιχείρημα προς στήριξή της, ούτε ανέπτυξε επιχειρηματολογία η οποία να καταδεικνύει ότι οι συναφείς εκτιμήσεις του ΓΕΕΑ ήταν εσφαλμένες.

Όσον αφορά την αιτίαση ότι το σχήμα του προϊόντος είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός τεχνικού αποτελέσματος, το Γενικό Δικαστήριο επεσήμανε ότι κανένα τεχνικό αποτέλεσμα δεν φαίνεται να συνδέεται με τα χαρακτηριστικά στοιχεία κάθε φιγούρας (κεφαλή, κορμός, βραχίονες και πόδια) ή να προκύπτει από αυτά, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά, σε κάθε περίπτωση, δεν καθιστούν δυνατή τη συναρμογή με συναρμολογήσιμα τούβλα.

Επιπλέον, από μόνη τη γραφική απεικόνιση των κοιλωμάτων στο κάτω και στο πίσω μέρος των ποδιών και στα χέρια, καθώς και της προεξοχής στην κεφαλή, δεν είναι δυνατόν να συναχθεί εάν τα στοιχεία αυτά έχουν οποιαδήποτε τεχνική λειτουργία (όπως να καθιστούν δυνατή τη συναρμογή με άλλα στοιχεία) ούτε, εάν όντως έχουν τέτοια λειτουργία, ποια θα μπορούσε να είναι αυτή.

Τέλος, από κανένα στοιχείο δεν μπορεί να συναχθεί ότι το σχήμα που έχουν οι επίμαχες φιγούρες είναι, αυτό καθαυτό και στο σύνολό του, απαραίτητο για τη συναρμογή τούβλων: ειδικότερα, το «αποτέλεσμα» του σχήματος αυτού είναι απλά η πρόσδοση ανθρώπινων χαρακτηριστικών, εξυπακουομένου ότι δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται ως «τεχνικό αποτέλεσμα» το γεγονός ότι η επίμαχη φιγούρα έχει ανθρώπινη μορφή και ότι τα παιδιά μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν αναλόγως στο παιχνίδι τους.

Εξ αυτού, το Γενικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά του σχήματος που έχουν οι επίμαχες φιγούρες δεν είναι απαραίτητα για την επίτευξη ενός τεχνικού αποτελέσματος.

Τις αποφάσεις του δικαστηρίου μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

 

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23
send