logo-print

Η Google κατηγορείται πως «κρυφάκουγε» τους χρήστες της μέσω του Chrome

Σύμφωνα με ακτιβιστές και προγραμματιστές, η Google ενεργοποιούσε, χωρίς την άδεια των χρηστών, ένα λογισμικό εντός του browser, που επέτρεπε την ηχογράφηση των διαλόγων που λάμβαναν χώρα μπροστά στον υπολογιστή

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα βρίσκονται στις επάλξεις, έπειτα από την αποκάλυψη ότι η Google προχωρούσε σε μυστική εγκατάσταση λογισμικού στο πρόγραμμα περιήγησής της (browser), το οποίο έχει τη δυνατότητα να "ακούει" τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μπροστά από τον υπολογιστή.

Οι πρώτοι που επεσήμαναν το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν κάποιοι από τους προγραμματιστές του περιηγητή Chromium, την open source εκδοχή του Chrome.

Το συγκεκριμένο λογισμικό είχε σχεδιαστεί για να υποστηρίζει το πρόγραμμα ανίχνευσης λέξεων του Chrome «OK, Google», το οποίο επιτρέπει στον υπολογιστή να ανταποκρίνεται όταν του μιλάει ο χρήστης.

Ωστόσο, το λογισμικό αυτό εγκαταστάθηκε και, σύμφωνα με ορισμένους χρήστες, ενεργοποιήθηκε στους υπολογιστές τους, χωρίς την άδειά τους.

«Χωρίς κανενός είδους συναίνεση, ο κώδικας της Google “κατέβασε” ένα κομμάτι κώδικα που ενεργοποίησε το μικρόφωνο και άκουγε τους διαλόγους στο δωμάτιο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Rick Falkvinge, ιδρυτής του κόμματος των πειρατών.

Opt-in ή opt-out

Η Google απάντησε άμεσα στις καταγγελίες μέσω του συμβουλίου των προγραμματιστών της.

«Παρόλο που το πρόγραμμα ανίχνευσης λέξεων (hotword) εγκαθίσταται αυτόματα κατά την εκκίνηση του browser, δεν ενεργοποιείται, εάν ο χρήστης δεν κάνει την αντίστοιχη επιλογή (opt-in).

Ωστόσο, οι εκθέσεις των προγραμματιστών δείχνουν το αντίθετο.

«Ενώ δούλευα νόμιζα ότι παρατήρησα με την άκρη του ματιού μου ένα LED φως (το φως της webcam) να αναβοσβήνει. Μου φάνηκε παράξενο και παρακολουθώντας το, διαπιστώσαμε ότι συνέβαινε επαναλαμβανόμενα, κάθε λίγα δευτερόλεπτα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο προγραμματιστής Ofer Zelig.

«Το κλειδί στην υπόθεση είναι ότι το Chromium δεν είναι ένα προϊόν της Google.

Δεν το διανέμουμε απευθείας και δεν παρέχουμε οποιεσδήποτε εγγυήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τις διάφορες πολιτικές για το λογισμικό ανοικτού κώδικα», δήλωσε προγραμματιστής της, σύμφωνα με το Guardian.

Οι λειτουργίες φωνητικής αναζήτησης έχουν γίνει ένα αποδεκτό χαρακτηριστικό στα σύγχρονα smartphones, αλλά η ύπαρξή τους μέσα στο σπίτι μέσω των Smart TV, και τώρα σε πρόγραμμα περιήγησης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Αν και οι περισσότερες συναφείς υπηρεσίες απαιτούν την προεπιλογή του χρήστη (opt-in), υποστηρικτές της προστασίας των προσωπικών δεδομένων θέτουν το ερώτημα κατά πόσον η χρήση τους, η οποία απαιτεί την αποστολή ηχογραφήσεων μέσω του Διαδικτύου σε διακομιστές της εκάστοτε εταιρείας για επεξεργασία, ενέχει κινδύνους για την αποκάλυψη ιδιωτικών συνομιλιών που διεξήχθησαν μέσα στο σπίτι.

«Να είστε σίγουροι ότι δεν ακούμε τις συνομιλίες σας - ούτε θέλουμε να το κάνουμε. Δίνουμε απλά στους χρήστες του Chrome τη δυνατότητα να αναζητήσουν στους υπολογιστές τους χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, λέγοντας "OK Google”, όταν βρίσκονται στην αρχική μας σελίδα», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού κολοσσού.

Πηγή: theguardian.com

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send