logo-print

ΔΝΤ: 9 βασικά ερωτήματα για την κατάσταση στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα λόγω της αποτυχίας της να πληρώσει τη δόση, πώς λειτουργεί το ΔΝΤ για την επίλυση των καθυστερημένων πληρωμών, ποιες είναι οι κυρώσεις για τη μη εξόφληση

02/07/2015

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τον Μάιο του 2010, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας «Stand-by» για την υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Τον Μάρτιο του 2012, το ΔΝΤ ενέκρινε την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ρύθμισης για να στηρίξει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει 21.2 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

Μια επιστροφή περίπου 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ οφειλόταν στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by, στις 30 Ιουνίου 2015. Η καταβολή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, όπως οφειλόταν.

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ε1. Τι θα ήθελε το ΔΝΤ να δει να συμβεί για να επιλύσει την κατάσταση;

Προτεραιότητα του ΔΝΤ είναι η εξακολούθηση της βοήθειας στον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το προσωπικό του ΔΝΤ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της ισορροπημένης προσέγγισης, που προτείνει σε ένα πρόσφατο blog του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να λαμβάνει μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους εταίρους να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους. Όπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία, ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Αυτό που επιτυγχάνει η χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ είναι η παροχή σε μια κυβέρνηση χρόνου για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, με τρόπο που να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να ενισχύει την οικονομία.

Ε2. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, λόγω της αποτυχίας της να πληρώσει τη δόση;

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ στο πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να πληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, που εφαρμόζεται σε όλα τα 188 μέλη της., όταν ένα μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ. (βλ. απόφαση του ΔΝΤ, 37ο τεύχος, σελίδα 912, αποσαφήνιση των διαδικασιών για την αποτυχία να πληρωθούν οι οφειλές)

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπησης στο διοικητικό του συμβούλιο. Η διεξαγωγή ετήσιου τσεκ απ του ΔΝΤ για την οικονομία (που ονομάζεται επιτήρηση) μιας χώρας μέλους θα συνεχίσει να αποτελεί υποχρέωση. Προς το παρόν, η Ελλάδα θα βρίσκεται στις επιλέξιμες για την τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ χώρες, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης στους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, σχετικά με ένα ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αρχών και πολιτικών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ε3. Υπάρχει περίοδος χάριτος για την πληρωμή της δόσης;

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όταν μια χώρα-μέλος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, η οφειλή καθίσταται άμεσα απαιτητή. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΔΝΤ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, για την ύπαρξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δεδομένου του “υψηλού προφίλ” του ελληνικού προγράμματος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως.

Ε4. Μπορεί να μετατεθεί μια πληρωμή;

Μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει μετάθεση μιας πληρωμής. Το ΔΝΤ δεν εξαρτά την πληρωμή από τα θέματα της μακροχρόνιας πολιτικής μιας χώρας. Στόχος του ταμείου είναι να συνεργαστεί με μια χώρα για την επίλυση των προβλημάτων της. Πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ χορήγησε σε μερικές χώρες, με χαμηλό εισόδημα, προθεσμία μετάθεσης πληρωμών, μετά από αίτημά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά την επίλυση των θεμελιωδών οικονομικών προβλημάτων.

Ε5. Πώς λειτουργεί το ΔΝΤ για την επίλυση των καθυστερημένων πληρωμών;

Το ΔΝΤ έχει μια πολιτική για να εργαστεί από κοινού με τα μέλη της για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών τους, (αποφάσεις του ΔΝΤ, 37ο έκδοση). Το ΔΝΤ, καθοδηγείται από αυτό το πλαίσιο, το οποίο υπήρξε γενικά επιτυχές, βοηθώντας να αποκατασταθεί η πρόσβαση μίας χώρας στη χρηματοδότηση.

Ενδεικτικά, μεταξύ του 1978 και του 1989, 19 χώρες απέτυχαν να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. Με την εξαίρεση του Σουδάν και της Σομαλίας, όλα τα υπόλοιπα μέλη ήταν σε θέση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου να συνεργαστούν με το ΔΝΤ για να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα τους. Η μόνη χώρα με ανεξόφλητο υπόλοιπο από το πλέον πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.

Ε6. Ποιες είναι οι κυρώσεις για τη μη εξόφληση;

Η πιο άμεση «ποινή» είναι ότι το κράτος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Μέσα σε 12 μήνες από την άρνηση της πληρωμής, η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου μπορεί να εξετάσει μια δήλωση της ακαταλληλότητας ενάντια στην Ελλάδα, αν η Ελλάδα συνεχίζει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ.

Αν η μη καταβολή της δόσης συνεχιστεί για 12 μήνες και πλέον μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί κηρύξει την χώρα «μη συνεργάσιμη» στις προσπάθειες για την αποπληρωμή των οφειλών, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, η οποία ακολουθείται ενδεχομένως και από την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και σε τελική ανάλυση, μπορεί να προκαλέσει την υποχρεωτική αποχώρηση από το ΔΝΤ. Το χρονοδιάγραμμα για τα βήματα αυτά είναι ευέλικτο. (αποφάσεις του ΔΝΤ, σελίδα 912.)

Ε7. Τι σημαίνει για τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας, να μην αποπληρώσει η χώρα τη δόση προς το ΔΝΤ;

Οι επιπτώσεις της Ελλάδας, λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ, δεν έχουν άμεση σχέση με τις οφειλές προς άλλους πιστωτές.

Ε8. Μπορεί το ΔΝΤ να «τραυματιστεί» από τη μη πληρωμή της δόσης της Ελλάδας;

Ο Ισολογισμός του ΔΝΤ είναι θετικός. Το σύνολο της χρηματοδότησής του Ταμείου ανήλθε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των περίπου 300 δισεκατομμύριων ΕΤΔ. (421.9 δισεκατομμύρια δολάρια ή 377,1 δις ευρώ) Το ΔΝΤ είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες από τα άλλα μέλη του.

Ε9. Θα υποστούν οι μέτοχοι του ΔΝΤ ζημίες εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση;

Όχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τα μέλη του και τους μετόχους του.

Πηγή: imf.org

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send