logo-print

Μυστηριώδης ακύρωση παρουσίασης συσκευής που θα εξασφάλιζε την ανωνυμία στο διαδίκτυο

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η ανωνυμία στον διαδικτυακό κόσμο αποτελεί τον ανεκπλήρωτο πόθο εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως και τον εφιάλτη όλων των κυβερνήσεων.

Μια νέα συσκευή, η οποία επρόκειτο να παρουσιαστεί σε ένα συνέδριο τον επόμενο μήνα, φαίνεται πως θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη ανωνυμία στους χρήστες που το επιθυμούν.

Το ProxyHam, θα ήταν, σύμφωνα με τον εμπνευστή του Ben Caudill, «η έσχατη προσπάθεια για ανωνυμία και ασφάλεια στο διαδίκτυο».

Η συσκευή θα είχε τον μέγεθος ενός λεξικού, θα βασιζόταν σε ανοιχτό λογισμικό και θα είχε μια πολύ απλή λειτουργία· εκπέμποντας σήμα 900 megahertz θα συνδεόταν με μια κεραία-δέκτη η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε έναν υπολογιστή σε απόσταση μέχρι και 4 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να είναι ανιχνεύσιμη μόνο η IP του ProxyHam και όχι του υπολογιστή του χρήστη.

Τοποθετώντας έτσι την συσκευή σε οποιοδήποτε σημείο εκτός σπιτιού, ακόμα και στη δημοτική βιβλιοθήκη, ο χρήστης, στην ουσία, εξαφανίζει το διαδικτυακό του ίχνος.

Το φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο project φαίνεται, όμως, πως έπεσε θύμα της πρόωρης επιτυχίας του.

Για αδιευκρίνιστους λόγους ανακοινώθηκε πως δεν θα παρουσιαστεί στην ερχόμενη έκθεση ενώ ο Caudil δήλωσε πως το project ματαιώθηκε.

Παρά τις προσπάθειες και τις εικασίες των δημοσιογράφων και των υποστηρικτών του project ο Caudil αρνείται να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, τονίζοντας, όμως, ότι ο λόγος ματαίωσης δεν σχετίζεται με παράβαση του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το σήμα εκπομπής είναι εντός του επιτρεπτού ορίου του 1watt.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η διαδικτυακή ανωνυμία δεν είναι παράνομη στις Η.Π.Α., ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει αντίστοιχα εργαλεία (όπως τα VPN και το λογισμικό Tor).

Το μόνο νομικό εμπόδιο που θα μπορούσε, ίσως, να αντιμετωπίσει το ProxyHam θα προέκυπτε από την μυστική τοποθέτηση του μηχανισμού σε τρίτο χώρο και στο δίκτυο τρίτων, κάτι που θα ήταν αντίθετο στον νόμο για το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η μυστηριώδης ματαίωση του project και η στάση του επικεφαλής του δίνει τροφή για υποθέσεις και σενάρια συνομωσίας.

Πηγή: wired.com

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

send