logo-print

Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Τα τελικά συμπεράσματα της πρώτης πανευρωπαϊκής έρευνας με αντικείμενο τη συγκριτική επισκόπηση του νομικού καθεστώτος προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων εντός της Ευρώπης, που διεξήχθη από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την ELSA

17/07/2015

16/11/2017

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε η πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα με αντικείμενο την συγκριτική επισκόπηση του νομικού καθεστώτος προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων εντός της Ευρώπης, με θέμα «Επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων & ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη στην διατήρηση minimum προστασίας κοινωνικών δικαιωμάτων σε χώρες που υφίστανται πολιτικές λιτότητας».

Το έγγραφο είναι προσβάσιμο εδώ.

Η μελέτη περιέχει εκτενή ανάλυση 1579 σελίδων για την κατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε 28 κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λεττονία, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία) και επιτρέπει την συναγωγή σημαντικών συμπερασματικών παρατηρήσεων σχετικά με τα επίπεδα προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην Γηραιά Ήπειρο.

Από μία συγκριτική επισκόπηση των συμπερασματικών παρατηρήσεων κάθε χώρας εμφανίζονται ανάγλυφες οι κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρώπης και οι βαρύτατες επιπτώσεις που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση στο εσωτερικό ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών.

Ειδικά για την Ελλάδα, παρουσιάζεται μία ιστορική επισκόπηση του χρονικού της κρίσης από το 2009 έως τις πρόσφατες εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, αναλύεται η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αναφορικά με την προστασία ζωτικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα εργασίας και προστασίας του μισθού, το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το δικαίωμα κοινωνικής προστασίας και αντίληψης, το δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και το δικαίωμα προστασίας από την φτώχεια, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ενσωμάτωση, τα δικαιώματα της γυναίκας και του παιδιού, η προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η υφιστάμενη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση καθώς και η προστασία των Ρομά, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης.

Η μελέτη καταδεικνύει τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παραβίαση ατομικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και την διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων ενώ εξετάζει την στάση που τήρησαν τα ελληνικά δικαστήρια αναφορικά με την συμβατότητα των μέτρων λιτότητας με το Σύνταγμα.

Παράλληλα, η επιστημονική έρευνα ρίχνει φως στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις ολόκληρου του φάσματος προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, υπό το φως του σωρευτικού αποτελέσματος των μέτρων λιτότητας και της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης των σχετικών περιορισμών. Παράλληλα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την δέσμευση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Προς τούτο, συγκεντρώνει τις κριτικές αναλύσεις από μία σωρεία ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εσωτερικών οργανισμών κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την δραστική περιστολή των κοινωνικών αγαθών στην χώρα μας την τελευταία πενταετία.

Από την αντιπαραβολή των συμπερασματικών παρατηρήσεων καθίσταται σαφής η έλλειψη κοινών standards προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών και εμφανίζεται ανάγλυφη η Ευρώπη των δυο ταχυτήτων που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, συνεπεία των αλλεπάλληλων υφεσιακών μέτρων.

Αυτή η πανευρωπαϊκή έρευνα διεξήχθη από αυτοτελείς ερευνητικές ομάδες νέων νομικών διαφορετικής καταγωγής, που απάντησαν σε ένα ενιαίο ερωτηματολόγιο ακαδημαϊκού περιεχομένου, αναφορικά με την κατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά κράτη, υπό την επίβλεψη έγκυρων ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων με πλούσια εμπειρία στον χώρο των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η ελληνική συμμετοχή αποτελούνταν, με αλφαβητική σειρά, από τους: Αικατερίνη Αγγελική Ακεστορίδη, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, Συραγώ Ευαγγελάκη, Μιρέλα Καμπίτση, Αθηνά Μπάρτζη, Ειρήνη Ντόκου, Αναστασία Πούλου και Δέσποινα Πουτακίδου, ενώ τελούσε υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της διεθνώς καταξιωμένης στον χώρο των κοινωνικών δικαιωμάτων καθηγήτριας Τζούλιας Ηλιοπούλου – Στράγγα, Καθηγήτριας στην Νομική Σχολή Αθηνών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο πρόκειται να δημοσιεύσει την σχετική έρευνα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής και να προωθήσει τα αποτελέσματα της έρευνας στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Μάλιστα, πρόκειται να ακολουθήσει ένα καταληκτικό συνέδριο επί των σχετικών αναπτύξεων στο Στρασβούργο, από 30 Νοέμβριου έως 5 Δεκεμβρίου 2015, όπου πρόκειται να συζητηθούν τα τελικά συμπεράσματα παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής και διεθνούς κοινότητας.

Η περαιτέρω προώθηση και ενημέρωση του κοινού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή και πλήρη ενημέρωση αναφορικά με την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα επίπεδα προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αφύπνιση της Πολιτείας αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας.

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send