logo-print

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για συνθήκες κράτησης και ελλείψεις στο σύστημα ασύλου

31/07/2015

16/11/2017

Πολιτειολογία
Πολιτειολογία

Ακόμα μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, προστέθηκε στη μακρά λίστα των σχετικών αποφάσεων για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ δικαίωσε έναν Ιρανό υπήκοο, ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση στις εγκαταστάσεις της συνοριακής αστυνομίας στο Σουφλί και τη Βέννα, από τις 2 Αυγούστου έως τις 8 Οκτωβρίου του 2010.

Ο προσφεύγων έφτασε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2010, αφού είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο Ιράν.

Φτάνοντας στην Ελλάδα υπέβαλε αίτηση, όπως ισχυρίζεται, για άσυλο, αλλά το αίτημά του δεν καταχωρήθηκε, ενώ στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών, εν αναμονή της απέλασής του, στα προαναφερθέντα κέντρα σε Σουφλί και Βέννα.

Μετά από την αρχική απόρριψη της καταγγελίας του σχετικά με τις συνθήκες κράτησής του, διοικητικό δικαστήριο έκανε δεκτή τη δεύτερη καταγγελία του και διέταξε την απελευθέρωσή του, θεωρώντας ότι ο χώρος δεν ήταν κατάλληλος για την κράτησή του για περίοδο άνω των έξι μηνών.

Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε πως έμαθε ότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί μόνο αφότου είχε ήδη φύγει από την Ελλάδα για τη Σουηδία, όπου και του αναγνωρίστηκε το καθεστώς του πρόσφυγα.

Έπειτα από προσφυγή του Ιρανού υπηκόου, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η χώρα μας, όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης, παραβίασε τα άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (εξευτελιστική μεταχείριση), ενώ σχετικά με την έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες κράτησης, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε και συνδυαστικά τα δύο άρθρα, λόγω των ελλείψεων στο σύστημα ασύλου, επιδικάζοντας τελικώς στον προσφεύγοντα το ποσό των 6.500 ευρώ για ηθική βλάβη και ακόμη 1.845 ευρώ για δαπάνες και έξοδα.

Ολόκληρη η απόφαση είναι διαθέσιμη στα γαλλικά, εδώ.

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Αγωγή περί κλήρου
send