logo-print

Συλλογή νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κράτηση μεταναστών

Σημαντικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ σε υποθέσεις που αφορούν σε μετανάστες υπό κράτηση

23/01/2018

29/01/2018

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προχώρησε στη μετάφραση Θεματικού Δελτίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σχετικά με ζητήματα που αφορούν σε μετανάστες υπό κράτηση.

Το δελτίο περιλαμβάνει μία σειρά από αποφάσεις του ΕΔΔΑ - αρκετές εκ των οποίων αφορούν σε καταδίκες του ελληνικού κράτους - σε διάφορες υποθέσεις σχετικά με τον περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης, τις συνθήκες κράτησης, τους μετανάστες με ειδικές ανάγκες και άλλα σχετικά ζητήματα.

Διαβάστε επίσης: Νομοθεσία περί αλλοδαπών: Σε ισχύ η ρύθμιση για τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής που αφορούν ακυρωτικές διαφορές

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο δελτίο, η κράτηση των αλλοδαπών, συνοδευόμενη από τις κατάλληλες εγγυήσεις για τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, είναι ανεκτή μόνο για να καθιστά δυνατή την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης από τα Κράτη, κατά τρόπο συμβατό με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, ιδίως βάσει της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η δικαιολογημένη ανησυχία των Κρατών να αντιμετωπίζουν τις συνεχώς αυξανόμενες απόπειρες καταστρατήγησης των μεταναστευτικών περιορισμών, δεν πρέπει να στερεί από τους αιτούντες άσυλο την προστασία που τους χορηγείται δυνάμει αυτών των Συμβάσεων (…).

Όταν το (Ευρωπαϊκό) Δικαστήριο (Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) καλείται να εξετάσει τη συμβατότητα του τρόπου και της μεθόδου εκτέλεσης ενός μέτρου κράτησης με τις διατάξεις της (Ευρωπαϊκής) Σύμβασης (Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), πρέπει να εξετάζει τις ειδικές περιστάσεις των ενδιαφερομένων (…).

Τα Κράτη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ιδιαιτέρως το Άρθρο 3 της Σύμβασης, το οποίο κατοχυρώνει μία από τις πιο θεμελιώδεις αξίες των δημοκρατικών κοινωνιών και απαγορεύει με απόλυτο τρόπο τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, ανεξαρτήτως των περιστάσεων και της συμπεριφοράς του θύματος…” (M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος (προσφυγή υπ’αριθμ. 30696/09), Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης, απόφαση 21ης Ιανουαρίου 2011, §§ 216-218).

Το θεματικό δελτίο δεν είναι εξαντλητικό, ωστόσο αποτελεί μία πολύ χρήσιμη συλλογή νομολογίας για τους ενδιαφερόμενους.

Δείτε το θεματικό δελτίο εδώ.

Διαβάστε επίσης: Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για την υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη - Αναλυτικά η απόφαση

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ