logo-print

Την έκδοση του οδοντιάτρου που σκότωσε το λιοντάρι Cecil ζητά η Ζιμπάμπουε

01/08/2015

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Την έκδοση του οδοντιάτρου Walter Palmer, ο οποίος σκότωσε το λιοντάρι Cecil, ζήτησε από τις ΗΠΑ η υπουργός περιβάλλοντος της Ζιμπάμπουε.

«Δυστυχώς, ήταν πολύ αργά για να συλληφθεί ο ξένος λαθροθήρας, ο οποίος είχε ήδη διαφύγει στη χώρα καταγωγής του», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Oppah Muchinguri, συμπληρώνοντας πως «απευθύνει έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές για την έκδοσή του στη Ζιμπάμπουε».

Να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του 2000 έχει τεθεί σε ισχύ μια διμερής συνθήκη έκδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ζιμπάμπουε, που καλύπτει περιπτώσεις όπου ένα άτομο κατηγορείται με για την τέλεση του ίδιου αδικήματος και στις δύο χώρες.

Η Υπηρεσία για την προστασία της άγριας φύσης των ΗΠΑ (USFWS) διεξάγει ήδη έρευνες για να διαπιστώσει το κατά πόσον υπήρξε παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας από την πράξη του οδοντιάτρου Walter Palmer.

Ο Palmer, φανατικός κυνηγός (όπως αποδεικνύεται από τις εικόνες με τα θηράματά του που αναρτούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), κατηγορείται πως πλήρωσε περίπου 50.000 δολάρια για την ευκαιρία να σκοτώσει Cecil, ένα προστατευμένο λιοντάρι 13 ετών, το οποίο αποτελούσε σήμα-κατατεθέν του εθνικού πάρκου Hwange της Ζιμπάμπουε.

Το λιοντάρι φέρεται να παρασύρθηκε έξω από τα όρια του πάρκου, όπου τραυματίστηκε με βέλη, προτού πυροβοληθεί λίγες ώρες αργότερα.

Οι δύο άνδρες από τη Ζιμπάμπουε που συνελήφθησαν ως συνεργοί, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση ύψους 1.000 δολαρίων έκαστος, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν μπορεί να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Ο Palmer, ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει 43 διαφορετικά είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων μιας πολικής αρκούδας, λιονταριών και ενός ελέφαντα, ζήτησε συγγνώμη από τους ασθενείς του για τη δολοφονία της Cecil, τονίζοντας ότι δεν είχε ιδέα για τη φήμη του συγκεκριμένου λιονταριού.

Πηγή: theguardian.com

Φωτογραφία από wikimedia.org

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send