logo-print

Άρθρο 3 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Αρχή εξυγίανσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018

1. Αρχή εξυγίανσης, αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης και την άσκηση των σχετικών εξουσιών είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου. Για επιχειρήσεις επενδύσεων, για οντότητες που αναφέρονται στις περιπτώσεις β', γ' και δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 και έχουν θυγατρική επιχείρηση επενδύσεων, ή για υποκαταστήματα επιχειρήσεων επενδύσεων εγκατεστημένων εκτός της ΕΕ, αρχή εξυγίανσης είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2. Η αρμόδια αρχή και η αρχή εξυγίανσης συνεργάζονται στενά κατά την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αποφάσεων εξυγίανσης, τηρουμένης σε κάθε περίπτωση της παρ. 10 του άρθρου 4 του ν. 4261/2014.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για την άσκηση των λειτουργιών, ως αρμόδιο υπουργείο κατά τον παρόντα νόμο. Η αρχή εξυγίανσης ενημερώνει τον Υπουργό Οικονομικών για τις αποφάσεις της, δυνάμει του παρόντος νόμου. Για τις αποφάσεις της αρχής εξυγίανσης που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο ή συστημικές συνέπειες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών.

4. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την αρμόδια αρχή ή την αρχή εξυγίανσης βάσει του παρόντος νόμου συνεκτιμούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της απόφασης σε όλα τα κράτη - μέλη στα οποία δραστηριοποιείται το ίδρυμα ή ο όμιλος και ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα εν λόγω κράτη - μέλη.

5. Ως αρχή επικοινωνίας με την έννοια της παραγράφου 10 του άρθρου 3 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ για τους σκοπούς της συνεργασίας και του συντονισμού με τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών - μελών ορίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

6. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους κατά την παράγραφο 1, μπορούν να καθορίζουν κριτήρια, να θεσπίζουν κανόνες, να λαμβάνουν μέτρα, γενικά ή ειδικά, ανά ίδρυμα ή οντότητα που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, και να παρακολουθούν διαρκώς την τήρηση των υποχρεώσεων των ιδρυμάτων ή οντοτήτων, ιδίως μέσω του καθορισμού υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων και γραπτών επεξηγήσεων και μέσω της διενέργειας επιτόπιων ελέγχων. Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να θεσπίζουν κανόνες προς συμμόρφωση με κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (Ε.Α.Τ.).

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 3 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send