logo-print

Άρθρο 29 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Επίτροπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Όταν η αρμόδια αρχή κρίνει ανεπαρκή για την επανόρθωση της κατάστασης την αντικατάσταση των ανώτερων διοικητικών στελεχών ή του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 28, μπορεί να διορίσει στο ίδρυμα έναν ή περισσότερους επιτρόπους. Η αρμόδια αρχή μπορεί, κατ' αναλογία προς τις περιστάσεις, να διορίσει επίτροπο είτε α) για να αντικαταστήσει προσωρινά το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος είτε β) για να συνεργαστεί προσωρινά με το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, κάτι που καθορίζεται με την ίδια απόφαση. Στη δεύτερη περίπτωση, στην απόφαση διορισμού του επιτρόπου η αρμόδια αρχή καθορίζει τις εξουσίες, το ρόλο και τα καθήκοντά του, καθώς και την υποχρέωση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος να ζητά τη γνώμη ή να εξασφαλίζει τη συναίνεσή του πριν από τη λήψη ορισμένων αποφάσεων ή την ανάληψη ορισμένων δράσεων. Η αρμόδια αρχή δημοσιοποιεί το διορισμό επιτρόπου, όταν αυτός έχει την αρμοδιότητα εκπροσώπησης του ιδρύματος.

Ο επίτροπος διαθέτει τα προσόντα, τις ικανότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντά του και δεν πρέπει να συντρέχει στο πρόσωπο του σύγκρουση συμφερόντων.

2. Η αρμόδια αρχή προσδιορίζει τις εξουσίες του επιτρόπου με την απόφαση διορισμού του κατ' αναλογία προς τις περιστάσεις. Οι εν λόγω εξουσίες περιλαμβάνουν ορισμένες ή όλες τις εξουσίες του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του καταστατικού του, περιλαμβανομένης της εξουσίας του επιτρόπου να ασκεί ορισμένα ή όλα τα διοικητικά καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου. Οι εξουσίες του επιτρόπου όσον αφορά το ίδρυμα είναι σύμφωνες προς την εταιρική νομοθεσία.

3. Ο ρόλος και τα καθήκοντα του επιτρόπου προσδιορίζονται και οριοθετούνται με την απόφαση διορισμού του και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιβεβαίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του ιδρύματος, τη διαχείριση όλων ή μέρους των δραστηριοτήτων του με σκοπό τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής του θέσης και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της συνετής και χρηστής διαχείρισής του.

4. Η αρμόδιας αρχής διορίζει και απομακρύνει, οποτεδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο, τον επίτροπο και τροποποιεί τους όρους διορισμού του οποτεδήποτε τηρουμένου του παρόντος άρθρου.

5. Η αρμόδια αρχή μπορεί να καθορίζει, με την απόφαση διορισμού του επιτρόπου ή την απόφαση τροποποίησης των όρων διορισμού του, θέματα για τα οποία απαιτείται απόφαση ή η σύμφωνη γνώμη της. Σε κάθε περίπτωση, ο επίτροπος συγκαλεί γενική συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος και διαμορφώνει την ημερήσια διάταξη μόνον με την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

6. Ο επίτροπος συντάσσει εκθέσεις αναφορικά με τη χρηματοοικονομική θέση του ιδρύματος και τις πράξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανά χρονικά διαστήματα που ορίζονται από την αρμόδια αρχή και κατά τη λήξη της θητείας του.

7. Η θητεία του επιτρόπου δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος. Η εν λόγω περίοδος μπορεί κατ' εξαίρεση να ανανεωθεί, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διορισμού του επιτρόπου, με αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας αρχής.

8. Τηρουμένου του παρόντος άρθρου, ο διορισμός επιτρόπου δεν θίγει τα δικαιώματα των μετόχων σύμφωνα με την ισχύουσα εταιρική νομοθεσία.

9. Ο επίτροπος κατά την άσκηση των καθηκόντων του ευθύνεται μόνο για δόλο και βαρεία αμέλεια. Δεν ευθύνεται βάσει της εταιρικής ή της πτωχευτικής νομοθεσίας ούτε θεωρείται όργανο διοίκησης του ιδρύματος.

10. Ο επίτροπος που διορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, σε ιδρύματα και οντότητες που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος διέπεται συμπληρωματικά από τις διατάξεις του άρθρου 137 του ν. 4261/2014, στο μέτρο που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 29 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ