logo-print

Άρθρο 39 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Εντολή μεταβίβασης: διαδικαστικές απαιτήσεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, όταν η αρχή εξυγίανσης εφαρμόζει τη μεταβίβαση σε ίδρυμα ή οντότητα που αναφέρεται στις περιπτώσεις β', γ' ή δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 κινεί διαδικασία υποβολής προσφορών για τα περιουσιακά στοιχεία, τις μετοχές ή τους άλλους τίτλους ιδιοκτησίας του ιδρύματος που σκοπεύει να μεταφέρει. Για ομάδες δικαιωμάτων, περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων δύνανται να κινηθούν χωριστές διαδικασίες υποβολής προσφορών

2. Με την επιφύλαξη των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, ανάλογα με την περίπτωση, η διαδικασία της παράγραφου 1 υπόκειται στις ακόλουθες αρχές:

α) είναι όσο το δυνατόν διαφανέστερη και χωρίς ουσιώδεις ανακρίβειες στην περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων, των μετοχών ή των άλλων τίτλων ιδιοκτησίας του ιδρύματος που σκοπεύει να μεταφέρει η αρχή εξυγίανσης, έχοντας υπόψη τις περιστάσεις και, ιδίως, την ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα:

β) δεν ευνοεί αδικαιολόγητα ή προσφέρει αθέμιτο πλεονέκτημα σε ορισμένους δυνητικούς αγοραστές ούτε δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ τους:

γ) δεν επηρεάζεται από συγκρούσεις συμφερόντων

δ) λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να πραγματοποιηθεί ταχέως η ενέργεια εξυγίανσης,

ε) στοχεύει στη μεγιστοποίηση, κατά το δυνατόν, της τιμής πώλησης των σχετικών μετοχών ή των άλλων τίτλων ιδιοκτησίας ή των περιουσιακών στοιχείων

Με την επιφύλαξη της περίπτωσης β', οι αρχές που καθορίζονται στην παρούσα παράγραφο δεν εμποδίζουν την αρχή εξυγίανσης να προσεγγίσει συγκεκριμένους δυνητικούς αγοραστές.

Κάθε γνωστοποίηση στο κοινό της διαδικασίας υποβολής προσφορών ως προς το ίδρυμα ή την οντότητα που αναφέρεται στις περιπτώσεις β', γ' ή δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1, που κανονικά θα απαιτείτο, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 596/2014 (ΕΕ L 173), μπορεί να αναβληθεί σύμφωνα με την παράγραφο 4 ή 5 του άρθρου 17 του ιδίου Κανονισμού.

3. Η αρχή εξυγίανσης δύναται να εφαρμόζει την εντολή μεταβίβασης χωρίς να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις για τη διαδικασία υποβολής προσφορών που καθορίζονται στην παράγραφο 2, όταν διαπιστώνει ότι η συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις ενδέχεται να υπονομεύσει έναν ή περισσότερους από τους στόχους εξυγίανσης, και ειδικότερα αν πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) όταν θεωρεί ότι υπάρχει ουσιαστική απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προερχόμενη ή επιδεινούμενη από την κατάσταση αφερεγγυότητας ή επαπειλούμενης αφερεγγυότητας του ιδρύματος υπό εξυγίανση και

β) όταν θεωρεί ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αυτές ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της εντολής μεταβίβασης ως προς την αντιμετώπιση της ως άνω απειλής ή την επίτευξη του στόχου της εξυγίανσης που αναφέρεται στην περίπτωση β' της παραγράφου 2 του άρθρου 31.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 39 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11