logo-print

Άρθρο 42 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Διαχωρισμός περιουσιακών στοιχείων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

1. Η αρχή εξυγίανσης μπορεί να μεταβιβάζει με απόφασή της περιουσιακά στοιχεία, ιδίως δε δικαιώματα, υποχρεώσεις και συμβατικές σχέσεις ενός υπό εξυγίανση ιδρύματος ή ενός μεταβατικού ιδρύματος σε μία ή περισσότερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Η παράγραφος 2 του άρθρου 38 εφαρμόζεται αναλόγως.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 110, για τη μεταβίβαση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο δεν απαιτείται η συγκατάθεση των μετόχων των ιδρυμάτων υπό εξυγίανση ή οποιουδήποτε τρίτου μέρους πλην του μεταβατικού ιδρύματος και χωρίς να εφαρμόζονται οι διαδικαστικές απαιτήσεις του εταιρικού και του αξιογραφικού δικαίου.

2. Για τους σκοπούς του διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι το νομικό πρόσωπο που πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ανήκει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ή ελέγχεται από μία ή περισσότερες αρχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο Εξυγίανσης ή η αρχή εξυγίανσης, και ελέγχεται από την αρχή εξυγίανσης,

β) έχει δημιουργηθεί με σκοπό να λάβει ορισμένα ή όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενός ή περισσοτέρων ιδρυμάτων υπό εξυγίανση ή ενός μεταβατικού ιδρύματος.

3. Η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται σε αυτήν προς μεγιστοποίηση της αξίας τους μέχρι την πώληση ή την οργανωμένη ρευστοποίησή τους.

4. Για τη λειτουργία της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η αρχή εξυγίανσης:

α) εγκρίνει το καταστατικό της:

β) διορίζει ή εγκρίνει, αν η ίδια δεν είναι μέτοχος ή δεν είναι ο μόνος μέτοχος, το διοικητικό της συμβούλιο,

γ) εγκρίνει τις αποδοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και καθορίζει τις αρμοδιότητες εκάστου,

δ) εγκρίνει τη στρατηγική και το προφίλ κινδύνου της εταιρείας.

5. Η αρχή εξυγίανσης μπορεί να ασκεί την εξουσία που ορίζεται στην παράγραφο 1 όσον αφορά τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, μόνο εφόσον:

α) η κατάσταση της αγοράς για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε μία ή περισσότερες χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση ρευστοποίησης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο συνήθων διαδικασιών αφερεγγυότητας,

β) η μεταβίβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του υπό εξυγίανση ιδρύματος ή του μεταβατικού ιδρύματος ή

γ) η μεταβίβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τη ρευστοποίηση.

6. Όταν εφαρμόζει το διαχωρισμό περιουσιακών στοιχείων, η αρχή εξυγίανσης προσδιορίζει το αντάλλαγμα έναντι του οποίου μεταβιβάζονται τα περιουσιακά στοιχεία στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο άρθρο 36 και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Το αντάλλαγμα μπορεί να είναι συμβολικό ή αρνητικό.

7. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του άρθρου 37, κάθε αντάλλαγμα που καταβάλλεται από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά άμεσα από το ίδρυμα υπό εξυγίανση καταβάλλεται στο τελευταίο. Το αντάλλαγμα μπορεί να καταβάλλεται υπό μορφή χρεωστικών τίτλων που εκδίδονται από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

8. Σε περίπτωση που έχει συσταθεί μεταβατικό ίδρυμα, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μπορεί, μετά τη σύστασή του, να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία από το μεταβατικό ίδρυμα.

9. Η αρχή εξυγίανσης μπορεί να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία από το υπό εξυγίανση ίδρυμα σε μία ή περισσότερες εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, καθώς επίσης και να αναμεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία από μία ή περισσότερες εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προς το ίδρυμα υπό εξυγίανση, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι της παραγράφου 10.

Το ίδρυμα υπό εξυγίανση υποχρεούται να δεχθεί εκ νέου κάθε τέτοιο περιουσιακό στοιχείο.

10. Η αναμεταβίβαση κατά την προηγούμενη παράγραφο είναι δυνατή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) όταν η δυνατότητα αναμεταβίβασης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων δηλώνεται ρητώς στην απόφαση της παραγράφου 1 ή

β) όταν τα συγκεκριμένα, περιουσιακά στοιχεία δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που διευκρινίζονται στην απόφαση της παραγράφου 1 ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μεταβίβασης κατά την εν λόγω απόφαση.

Στις ως άνω περιπτώσεις η αναμεταβίβαση πραγματοποιείται εντός του χρόνου και με τους τυχόν όρους που ρητώς ορίζονται στη σχετική απόφαση.

11. Οι μεταβιβάσεις μεταξύ του υπό εξυγίανση ιδρύματος και της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υπόκεινται στις διασφαλίσεις για τις μερικές μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες προβλέπονται στα άρθρα 73 έως 80.

12. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 73 έως 80, οι μέτοχοι και οι πιστωτές του υπό εξυγίανση ιδρύματος, όπως και άλλα τρίτα μέρη, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία δεν μεταβιβάζονται στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, δεν έχουν δικαιώματα, άμεσα ή έμμεσα, επί των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων ούτε έναντι του διοικητικού συμβουλίου της ή των ανώτερων διοικητικών στελεχών της.

13. Από τους στόχους της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων δεν απορρέει καμία υποχρέωση ή ευθύνη έναντι των μετόχων ή πιστωτών του ιδρύματος υπό εξυγίανση, και το διοικητικό συμβούλιο ή τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της δεν υπέχουν καμία ευθύνη έναντι αυτών των μετόχων και πιστωτών για πράξεις και παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρά μόνον για δόλο ή βαριά αμέλεια και αν θίγονται άμεσα τα δικαιώματα αυτών των μετόχων και πιστωτών.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 42 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

send