logo-print

Άρθρο 47 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Μεταχείριση των μετόχων σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης παθητικού ή απομείωσης ή μετατροπής κεφαλαιακών μέσων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/01/2016

Κωδικοποιημένο
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Κατά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 43 ή την απομείωση ή μετατροπή κεφαλαιακών μέσων σύμφωνα με το άρθρο 59, η αρχή εξυγίανσης προβαίνει έναντι των

μετόχων και των κατόχων άλλων τίτλων ιδιοκτησίας σε μία ή και στις δύο από τις ακόλουθες ενέργειες:

α) ακυρώνει τις υφιστάμενες μετοχές ή τους άλλους τίτλους ιδιοκτησίας ή τα μεταβιβάζει σε πιστωτές που έχουν υποστεί την αναδιάρθρωση παθητικού.

β) υπό την προϋπόθεση ότι, βάσει της αποτίμησης που διενεργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 36, το υπό εξυγίανση ίδρυμα έχει θετική καθαρή θέση, απομειώνουν το ποσοστό συμμετοχής (dilution) των υφιστάμενων μετόχων και κατόχων άλλων τίτλων ιδιοκτησίας μέσω της μετατροπής σε μετοχές ή άλλους τίτλους ιδιοκτησίας:

αα) των σχετικών κεφαλαιακών μέσων που έχουν εκδοθεί από το ίδρυμα, βάσει της εξουσίας της παραγράφου 9 του άρθρου 59, ή

ββ) των επιλέξιμων υποχρεώσεων που έχει εκδώσει το υπό εξυγίανση ίδρυμα, σύμφωνα με την εξουσία της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 63.

Όσον αφορά την περίπτωση β' ανωτέρω, η μετατροπή γίνεται με συντελεστή που απομειώνει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής (dilution) των υφιστάμενων μετόχων ή κατόχων άλλων τίτλων ιδιοκτησίας.

2. Τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 εφαρμόζονται επίσης έναντι των μετόχων και των κατόχων άλλων τίτλων ιδιοκτησίας σε περίπτωση που οι εν λόγω μετοχές ή οι άλλοι σχετικοί τίτλοι ιδιοκτησίας εκδόθηκαν ή εκχωρήθηκαν υπό τις ακόλουθες περιστάσεις:

α) κατόπιν της μετατροπής χρεωστικών τίτλων σε μετοχές ή άλλους τίτλους ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις συμβατικές ρήτρες των αρχικών χρεωστικών τίτλων σε περίπτωση γεγονότος που προηγήθηκε ή επήλθε ταυτοχρόνως με την αξιολόγηση της αρχής εξυγίανσης ότι το ίδρυμα ή η οντότητα που αναφέρεται στις περιπτώσεις β, γ' ή δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 πληροί τις προϋποθέσεις της διαδικασίας εξυγίανσης,

β) κατόπιν της μετατροπής των σχετικών κεφαλαιακών μέσων σε μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 σύμφωνα με το άρθρο 60.

3. Η αρχή εξυγίανσης όταν εξετάζει σε ποια ενέργεια θα προβεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 λαμβάνει υπόψη:

α) την αποτίμηση που διενεργήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 36,

β) τα ποσά κατά τα οποία εκτίμησε ότι πρέπει να απομειωθούν ή να μετατραπούν, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 60, τα στοιχεία κεφαλαίου κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 και τα σχετικά κεφαλαιακά μέσα,

γ) το συνολικό ποσό που προέκυψε από την αξιολόγηση του άρθρου 46.

4. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 23 έως 26 του ν. 4261/2014, του άρθρου 27 του ν. 4261/2014 για την απαίτηση κοινοποίησης, της παράγραφου 3 του άρθρου 10, των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 11, των άρθρων 12 και 13 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ, καθώς και από την απαίτηση κοινοποίησης της παραγράφου 3 του άρθρου 11 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ, σε περίπτωση που η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού ή η μετατροπή κεφαλαιακών μέσων θα κατέληγε σε απόκτηση ή αύξηση ειδικής συμμετοχής σε ίδρυμα σύμφωνα με την παρ 1 του άρθρου 23 του ν. 4261/2014 ή την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Οδηγίας 2014/65/ΕΕ, η αρμόδια αρχή πραγματοποιεί εγκαίρως την αξιολόγηση που προβλέπεται στα εν λόγω άρθρα, κατά τρόπο που δεν καθυστερεί την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού ή τη μετατροπή των κεφαλαιακών μέσων και δεν εμποδίζει τις ενέργειες εξυγίανσης να επιτύχουν τους σχετικούς στόχους εξυγίανσης.

5. Αν η αρμόδια αρχή του εν λόγω ιδρύματος δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της παραγράφου 4, κατά την ημερομηνία εφαρμογής της αναδιάρθρωσης παθητικού ή της μετατροπής των κεφαλαιακών μέσων, η παράγραφος 9 του άρθρου 38 εφαρμόζεται σε κάθε απόκτηση ή αύξηση ειδικής συμμετοχής που προκύπτει από την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού ή τη μετατροπή κεφαλαιακών μέσων.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 47 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας