logo-print

Άρθρο 56 - Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) - Μέτρα δημόσιας χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

23/07/2015

Κωδικοποιημένο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

1. Σε περιπτώσεις εξαιρετικής συστημικής κρίσης, μπορεί να παρασχεθεί έκτακτη δημόσια χρηματοπιστωτική στήριξη, μέσω μέτρων δημόσιας χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης, για τους σκοπούς της συμμετοχής στην εξυγίανση ενός ιδρύματος ή μιας οντότητας των περιπτώσεων β', γ' ή δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 1, προκειμένου με την άμεση παρέμβαση να αποφευχθεί η εκκαθάριση του εν λόγω ιδρύματος ή οντότητας και να επιτευχθούν οι στόχοι εξυγίανσης της παραγράφου 2 του άρθρου 31 σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο ΕΕ.

Μέτρα δημόσιας χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης είναι:

α) η δημόσια κεφαλαιακή στήριξη του άρθρου 57, και

β) ο προσωρινός δημόσιος έλεγχος του άρθρου 58.

2. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1 πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) το ίδρυμα ή η οντότητα πληροί τις προϋποθέσεις εξυγίανσης της παραγράφου 1 του άρθρου 32,

β) οι μέτοχοι, οι κάτοχοι άλλων τίτλων ιδιοκτησίας, οι κάτοχοι σχετικών κεφαλαιακών μέσων και οι κάτοχοι άλλων επιλέξιμων υποχρεώσεων έχουν συνεισφέρει, μέσω απομείωσης, μετατροπής ή με άλλο τρόπο, στην απορρόφηση των ζημιών και την ανακεφαλαιοποίηση με ποσό που ισοδυναμεί τουλάχιστον στο 8% των συνολικών υποχρεώσεων συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων του υπό εξυγίανση ιδρύματος, μετρούμενων κατά τον χρόνο της ενέργειας εξυγίανσης σύμφωνα με την αποτίμηση που προβλέπεται στο άρθρο 36, και

γ) έχει χορηγηθεί προηγούμενη και τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 107 της ΣΛΕΕ για τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων για τη χρήση του επιλεγμένου μέτρου.

3. Τηρουμένης της παραγράφου 2, για την παροχή δημόσιας χρηματοπιστωτικής στήριξης πρέπει επιπλέον να συντρέχει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης, κρίνεται, ότι δεν θα επαρκούσε για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα:

β) η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης κρίνεται ότι δεν θα επαρκούσε για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, στις περιπτώσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί στο ίδρυμα έκτακτη στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα,

γ) σε σχέση με την στήριξη μέσω του προσωρινού δημόσιου ελέγχου, η εφαρμογή των άλλων μέτρων εξυγίανσης κρίνεται ότι δεν θα επαρκούσε για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, στις περιπτώσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί στο ίδρυμα στήριξη ιδίων κεφαλαίων μέσω του μέτρου της δημόσιας κεφαλαιακής στήριξης.

4. Η απόφαση για τη χρήση των μέτρων δημόσιας χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης και την επιλογή του ενδεδειγμένου μέτρου λαμβάνεται με εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας από τον Υπουργό Οικονομικών, κατόπιν διαβούλευσης με την αρχή εξυγίανσης.

5. Για την εφαρμογή της παραγράφου 4, η αρχή εξυγίανσης εισηγείται ως προς την συνδρομή των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 2 και των προϋποθέσεων της παραγράφου 3, εκτός από την προϋπόθεση της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 του άρθρου 32 για την οποία εισηγείται η αρμόδια αρχή.

6. Για την εφαρμογή των άρθρων 56 έως 58, το Υπουργείο Οικονομικών έχει τις σχετικές εξουσίες εξυγίανσης των άρθρων 63 έως 72 και τηρεί τις διατάξεις των άρθρων 66, 68, 82 και 107.

7. Η παροχή δημόσιας χρηματοπιστωτικής στήριξης με τα ανωτέρω μέτρα, όπως αυτά προσδιοριστούν σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5, αποτελεί έσχατο μέσο, αφού έχει προηγηθεί η αξιολόγηση και αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των άλλων μέτρων εξυγίανσης με σκοπό την ταυτόχρονη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σημειώσεις επί του άρθρου

άρθρο 37 παράγραφος 10 και άρθρο 56 της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 4335/2015, η περίπτωση β' της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016

Σημειώσεις επί του νόμου

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ (Banking Recovery and Resolution Directive) έγινε με το άρθρο 2 του Ν. 4335/2015. Για καλύτερη κατανόηση και επεξεργασία, το κείμενο του νόμου παρουσιάζεται ξεχωριστά.

Ανώνυμες Εταιρίες
Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ