logo-print

Πατέντα για την έγκριση δανείου με βάση τους φίλους σας κατοχύρωσε το Facebook

Η νέα πατέντα του Facebook μπορεί να σας κάνει να ξανασκεφτείτε τη λίστα των φίλων σας

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Είναι γνωστό ότι το Facebook συλλέγει εδώ και χρόνια δεδομένα σχετικά με τους χρήστες του και χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να προσαρμόσει τις διαφημίσεις που τους εμφανίζει.

Κάποια στιγμή, όμως, είναι πιθανό τα δεδομένα αυτά να κρίνουν το αν κάποιος θα μπορεί να λάβει ένα δάνειο ή όχι.

Μόλις την Τρίτη, το Facebook εξασφάλισε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο έχει σκοπό να ενισχύσει το φιλτράρισμα των μηνυμάτων spam και του προσβλητικού περιεχομένου, αλλά και να βελτιώσει τις αναζητήσεις.

Όπως αναφέρει, όμως, το SmartUp Legal, η νέα αυτή ευρεσιτεχνία έχει ένα αρκετά ανησυχητικό χαρακτηριστικό.

Συγκεκριμένα, η πατέντα με τίτλο «Authorization and authentication based on an individual's social network» δίνει τη δυνατότητα στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα από τις κοινωνικές συνήθειές ενός χρήστη, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν μία πίστωση.

Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εάν ένας χρήστης κάνει αίτηση για ένα δάνειο, ο δανειστής του θα μπορεί να ελέγξει την πιστοληπτική ικανότητα των φίλων του στο Facebook.

Η μέση πιστοληπτική ικανότητα των φίλων του θα πρέπει συλλογικά να ξεπερνά τουλάχιστον ένα ελάχιστο αποτέλεσμα, προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο.

Αν και δεν είναι σαφές το κατά πόσον το Facebook θα χρησιμοποιήσει την πατέντα του γι' αυτόν το σκοπό - καθώς είναι συχνό φαινόμενο οι εταιρείες να κατοχυρώνουν περισσότερα χαρακτηριστικά από όσα πραγματικά χρησιμοποιούν - είναι σίγουρα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για αρκετούς από τους χρήστες του. 

Με πληροφορίες από thenextweb.com και fortune.com

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
send