logo-print

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική δικαιοσύνη

Ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, στα πλαίσια της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση από τον ESM

19/08/2015

16/11/2017

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση

Στα πλαίσια της «Σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ελλάδας, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με νομοθετικές, και όχι μόνο, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μίας σειράς κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία του κράτους.

Ένας από τους τομείς που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των δανειστών ήταν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως οι αρχές θα εφαρμόσουν τον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως εκδόθηκε στις 22 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 1 (ένατου άρθρου) του ν. 4335/2015 και του χάρτη πορείας για την εφαρμογή του, που θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως οι ελληνικές αρχές:

  • Θα προβούν σε εξορθολογισμό και στην εφαρμογή επιλεκτικών αυξήσεων στα δικαστικά τέλη, καθώς και σε αύξηση της διαφάνειας ως προς το θέμα αυτό (Οκτώβριος του 2015).
  • Θα προτείνουν μέτρα για τη διασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών ατόμων στη δικαιοσύνη (Οκτώβριος του 2015).
  • Θα προτείνουν μέτρα για τη μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και στα αστικά δικαστήρια έως τον Οκτώβριο του 2015.
  • Θα συμφωνήσουν επί ενός σχεδίου δράσης με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, περιλαμβανομένης της τεχνικής συνδρομής στο θέμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), της διαμεσολάβησης και των δικαστικών στατιστικών (Οκτώβριος 2015).
  • Θα προτείνουν έως τον Νοέμβριο του 2015 και εν συνεχεία θα εφαρμόσουν τριετές στρατηγικό σχέδιο βελτίωσης της λειτουργίας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει βασικές δράσεις που θα αποβλέπουν στην αύξηση της δικαστικής αποτελεσματικότητας, στην ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων και στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στη λειτουργία των δικαστηρίων, όπως π.χ. η συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση των δικαστηρίων, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η ανάπτυξη εναλλακτικών μέσων επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, με σκοπό τον εξορθολογισμό του κόστους της προσφυγής στη δικαιοσύνη και τη βελτίωση της λειτουργίας και της διαχείρισης των δικαστηρίων.

Είναι λοιπόν σαφές ότι αναμένεται ένα φθινόπωρο με άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις για την ελληνική δικαιοσύνη.

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send