logo-print

Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

Ευνοϊκότερος ο νόμος για όσους καταθέτουν στο εξής ή επανακαταθέτουν την αίτησή τους με βάση το νέο καθεστώς

Με το ν. 4336/2015, γνωστό ως "Τρίτο Μνημόνιο" επήλθαν σημαντικές τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη (3869/2010). Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι εξής:

Α. Εντάσσονται πλέον και τα βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα Ταμεία - Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, , εφ' όσον γεννήθηκαν ένα έτος πριν την κατάθεση της αίτησης.

Β. Το ποσό των καταβολών του υπερχρεωμένου οφειλέτη υπολογίζεται αφού αφαιρεθούν οι "εύλογες δαπάνες διαβίωσης" αυτού και της οικογενείας του, ο φόρος εισοδήματος και εισφορές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά και τυχόν ενοίκιο που καταβάλλει. Ενδεικτικά, για δύο ενήλικες με 1 τέκνο η εύλογη δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται σε 1.126 € και δύο ενήλικες με 2 τέκνα σε 1.347 €. Για κάθε επόμενο τέκνο υπολογίζεται μηναία δαπάνη 221 €. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα καταβάλλει κάποια δόση μόνο αν το οικογενειακό του εισόδημα είναι πάνω από το ποσό που προβλέπεται για την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Γ. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ένα πλήθος δικαιολογητικών, όπως αυτά προσδιορίζονται από εκτελεστικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, με αντικείμενο την πλήρη διασάφιση της οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης των οφειλετών.

Δ. Η κατάθεση της αίτησης γίνεται σε δύο στάδια. Ο οφειλέτης αρχικώς προσκομίζει το δικόγραφο με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά, και μετά από τυπικό έλεγχο πληρότητας αυτών, κάτι που στο νόμο ονομάζεται "ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης" ορίζεται δικάσιμος εντός εξαμήνου αλλά και ημέρα συζήτησης του προδικαστικού συμβιβασμού εντός διμήνου, και αρχίζει η 15μερη προθεσμία επίδοσης στους πιστωτές.

Πολύ σημαντικό για τις εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου είναι ότι οι οφειλέτες πρέπει να υποβάλλουν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που απαιτεί σήμερα ο ν. Κατσέλη, μετά την τροποποίησή του, αλλιώς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως ανειλικρινείς και να εκπέσουν της ρύθμισης. Επίσης, εντός τεσσάρων μηνών κάθε οφειλέτης μπορεί να ζητήσει να πάρει συντομότερη δικάσιμο η αίτησή του που έχει υποβάλει και θα δικαστεί μετά τις 19.8.2018 και εντός τριετίας, αλλιώς τα Ειρηνοδικεία θα ορίσουν αυτεπάγγελτα συντομότερες δικασίμους.

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ