logo-print

Γαλλικό δικαστήριο αναγνωρίζει την «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία» σε gadgets ως σοβαρή αναπηρία

Αποφασίστηκε η χορήγηση επιδόματος αναπηρίας σε μια γυναίκα, η οποία ισχυρίστηκε ότι πάσχει από ακραία μορφή αλλεργίας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Δικαστήριο στην Τουλούζη της Γαλλίας αποφάσισε τη χορήγηση επιδόματος αναπηρίας σε μια 39χρονη γυναίκα, η οποία ισχυρίστηκε ότι πάσχει από ακραία μορφή αλλεργίας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα.

Η Marine Richard, πρώην ραδιοφωνική παραγωγός, η οποία μπορεί να διεκδικήσει πλέον επίδομα ύψους 800 ευρώ μηνιαίως, χαρακτήρισε την απόφαση ως μια "επανάσταση" για τους ανθρώπους που υποφέρουν από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (Electromagnetic Hypersensitivity).

Η πάθηση αυτή δεν αναγνωρίζεται επισήμως στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), δεν υπάρχει «επιστημονική βάση» για τη σύνδεση των συμπτωμάτων με την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική έκθεση.

Οι πάσχοντες, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η έκθεση σε κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi routers, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα που ποικίλουν από ήπια δυσφορία και πονοκεφάλους έως και ακραίες μορφές αναπηρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία και η Γερμανία έχουν χαρακτηρίσει το EHS ως “επαγγελματική ασθένεια”, ως πάθηση δηλαδή που προσβάλλει ορισμένα άτομα αποκλειστικά και μόνο λόγω του επαγγέλματός τους.

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία αποτελεί μία πάθηση που συνδέεται με τη φοβία και και με το φαινόμενο "nocebo", κατά το οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται αδιαθεσία, επειδή πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί σε κάτι επιβλαβές.

Πηγή: theguardian.com

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
send