logo-print

Μήνυση του Associated Press κατά του FBI

Το FBI κατηγορείται πως διένειμε ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας το όνομα του Associated Press, προκειμένου να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό (malware) σε ηλεκτρονικό υπολογιστή υπόπτου για εγκληματικές ενέργειες

30/08/2015

16/11/2017

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ποινικός Κώδικας Ι

Τη δικαστική οδό ακολούθησε το Associated Press κατά του FBI, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τη διανομή ψευδών ειδήσεων από την αμερικανική υπηρεσία.

Η υπόθεση ξεκίνησε από μία είδηση σχετικά με απειλή βόμβας σε σχολείο το 2007, την οποία δημιούργησε το FBI χρησιμοποιώντας το όνομα του Associated Press και την απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν ύποπτο, προκειμένου να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό (malware) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.

Πριν την κατάθεση της μήνυσης, το AP είχε ζητήσει από το FBI να ενημερωθεί σχετικά με το πόσο συχνά χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο τέχνασμα από το 2000, για να λάβει την απάντηση πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να συλλέξει το FBI τις ζητούμενες πληροφορίες.

Υπερασπιζόμενος την πρακτική αυτή του FBI, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014, ο Διευθυντής του FBI, James Comey, δήλωσε στους New York Times ότι η υπηρεσία του χρησιμοποιεί μεθόδους εξαπάτησης κατά καιρούς προκειμένου να πιάσει εγκληματίες, αλλά ενεργεί πάντα υπεύθυνα και εντός των ορίων του νόμου.

Ο Comey ανέφερε, παράλληλα, πως το FBI δε δημιουργεί μόνο ψεύτικες ειδήσεις, αλλά ενίοτε πράκτορές του υποδύονται δημοσιογράφους του AP.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω επιχείρηση του FBI είχε στεφθεί με επιτυχία, καθώς ο ύποπτος έκανε κλικ στο σύνδεσμο, επιτρέποντας στο λογισμικό του FBI να αποκαλύψει τη θέση και τη διεύθυνση IP του, οδηγώντας τελικά στη σύλληψή του.

Πηγή: arstechnica.com

Πολιτειολογία
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send