logo-print

Δωρεάν downloading και streaming για το 88% των Ελλήνων χρηστών

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση διαδικτύου στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα για τη χρήση του διαδικτύου στη Ελλάδα περιέχει η νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Flash Eurobarometer 211 - Cross Border Access to Online Content) που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα

Η χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα φτάνει το 75%, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (82%), ενώ στη σχετική κατάταξη βρίσκεται πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό αναφέρεται στη συνολική χρήση του διαδικτύου, ενώ καθημερινή χρήση κάνει το 64%.

Ποιες συσκευές χρησιμοποιούμε

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν περισσότερο laptop ή notebook για να έχουν πρόσβαση στο internet (70%) σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους (64%), ενώ η χρήση smartphone για τον ίδιο σκοπό είναι χαμηλότερη από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (51% Ελλάδα - 58% Ευρωπαϊκή Ένωση)

«Ναι» σε υπηρεσίες streaming και downloading, μαζικό «όχι» στην πληρωμή τους

Οι χρήστες στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιήσει το ίντερνετ, τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες, για να αποκτήσουν πρόσβαση (π.χ. μέσω streaming) ή να κατεβάσουν περιεχόμενο σε αξιοσημείωτα μεγαλύτερο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα:

Το 73% των Ελλήνων έχει χρησιμοποιήσει το ίντερνετ για να αποκτήσει πρόσβαση (π.χ. μέσω streaming) ή να κατεβάσει μουσική - Μέσος όρος ΕΕ 60%

Το 68% για οπτικοακουστικό περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, βίντεο, κλπ) – Μέσος όρος ΕΕ 59%

Το 41% για παιχνίδια – Μέσος όρος ΕΕ 37%

Το 41% για αθλητικά – Μέσος όρος 35%

Το 38% για e-books – Μέσος όρος ΕΕ 27%

Ωστόσο, ένα εντυπωσιακό 88% είχε δωρεάν πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο (εξαιρουμένων των αθλητικών), με το μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται στο 80%.

Όσον αφορά στα αθλητικά, το ποσοστό δωρεάν πρόσβασης ανέρχεται σε 90%, με το μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 82%.

Προτίμηση στη (δωρεάν) μουσική

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στη χρήση του διαδικτύου για streaming και downlading μουσικής (73%) με το μέσο όρο στην ΕΕ να ανέρχεται στο 60%. Μπροστά μας μόνο η Κύπρος (74%) και η Ρουμανία (79%).

Το 89% των χρηστών στην Ελλάδα, ωστόσο, απέκτησαν πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό δωρεάν, με το μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 77%.

Πρωτιά στα δωρεάν e-books

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των χρηστών στην Ελλάδα χρησιμοποίησαν τους τελευταίους 12 μήνες έστω μία φορά το ίντερνετ για να διαβάσουν online ή να κατεβάσουν e-book (μέσος όρος ΕΕ 27%).

Όπως ήταν αναμενόμενο, το 89% των χρηστών είχε πρόσβαση στο περιεχόμενο αυτό χωρίς να πληρώσει (μέσος όρος ΕΕ 64%), χαρίζοντας στη χώρα μας την πρωτιά στη σχετική λίστα.

Χρήση online συνδρομών διασυνοριακά

Αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας αποτελεί και ο βαθμός ενδιαφέροντος των χρηστών του διαδικτύου στην Ελλάδα για χρήση online συνδρομών διασυνοριακά.

Ένα εντυπωσιακό 44% (σε σχέση με το 28% στην ΕΕ) δηλώνει ότι δεν έχει online συνδρομή επί πληρωμή αλλά θα ενδιαφερόταν να τη χρησιμοποιήσει διασυνοριακά, δηλαδή από μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη με τηλεφωνικές συνεντεύξεις 26.586 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 Έλληνες, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το όραμα της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται ακόμη για περιεχόμενο άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ.

Η σύνοψη που αφορά την Ελλάδα είναι διαθέσιμη εδώ.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

send