logo-print

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Τα μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων πρέπει να λογοδοτούν για εγκληματικές πράξεις

05/09/2015

29/01/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Zeid Al Hussein Ra'ad, απηύθυνε έκκληση την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει αυξημένη ευθύνη των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων για εγκληματικές πράξεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής αναγνωρίζει τις θετικές εξελίξεις κατά το παρελθόν έτος, υπογραμμίζει, ωστόσο, την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης, ιδίως στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ένοπλες ομάδες.

Ο Zeid ανέφερε ότι οι ηγέτες αυτών των ομάδων είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς ωστόσο να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Η έκκληση του Ύπατου Αρμοστή έρχεται έπειτα από την είδηση ότι μια έφηβη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν Γάλλο στρατιώτη την περασμένη χρονιά.

Ως απάντηση στο περιστατικό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προχώρησε στον ορισμό ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει τον τρόπο χειρισμού των καταγγελιών αναφορικά με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από Γάλλους και Αφρικανούς στρατιώτες κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Ιούνιο 2014.

Πηγή: jurist.org

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

send