logo-print

Πώς ένα «μωρό που χορεύει» κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τον Prince και την Universal

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, δικαστήριο στις ΗΠΑ έκρινε ότι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να εξετάζουν - με καλή πίστη και πριν από την αποστολή του αιτήματος - το αν το επίμαχο υλικό εμπίπτει στις εξαιρέσεις της δίκαιης χρήσης (fair use)

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Έναν απρόσμενα ισχυρό αντίπαλο βρήκαν στο πρόσωπο ενός μικρού αγοριού οι δισκογραφικές εταιρείες, στην προσπάθειά τους για την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, η Universal είχε αποστείλει αίτημα για το κατέβασμα (takedown notice) ενός viral βίντεο, το οποίο είχε αναρτηθεί το 2007 και στο οποίο ένα μικρό αγόρι χορεύει στους ρυθμούς του Let’s Go Crazy του Prince.

Το αίτημα, το οποίο εστάλη στη μητέρα του αγοριού, Stephanie Lenz, ανέφερε πως το βίντεο αναρτήθηκε παράνομα στο Youtube, καθώς παραβίαζε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Universal επί του τραγουδιού.

Η Lenz, με την υποστήριξη του Electronic Frontier Foundation, είχε στραφεί τότε εναντίον της Universal, κατηγορώντας την πως το αίτημά της για «κατέβασμα» του βίντεο ήταν παράνομο.

Επτά χρόνια αργότερα, το Εφετείο της 9ης Περιφέρειας των ΗΠΑ δικαίωσε τη Lenz, υπογραμμίζοντας ότι «οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να εξετάζουν - με καλή πίστη και πριν από την αποστολή του αιτήματος- το αν το επίμαχο υλικό εμπίπτει στις εξαιρέσεις της δίκαιης χρήσης (fair use)».

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η αρχή της δίκαιης χρήσης επιτρέπει, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τη χρήση έργων που καλύπτονται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς την απόκτηση άδειας από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως επισημαίνει το LA Times, αυτή είναι η πρώτη φορά που εφετείο των ΗΠΑ αποφαίνεται επί σχετικού ζητήματος.

Πηγή: theguardian.com

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send