logo-print

Δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένας αναλυτικός οδηγός στο ευρωπαϊκό ιδιωτικό διεθνές δίκαιο για τους ασκούντες νομικά επαγγέλματα

22/09/2015

16/11/2017

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα τελευταία 15 έτη, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα του ευρωπαϊκού δικαίου, η οποία, ωστόσο, περνάει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από τους ασκούντες νομικά επαγγέλματα.

Το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο, ή, όπως καλείται στη συνθήκη, η «δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις» έχει εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο και ξεχωριστό κλάδο του ευρωπαϊκού δικαίου.

Το ευρωπαϊκό ιδιωτικό διεθνές δίκαιο έχει πρακτική σημασία για τους νομικούς, δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλους ασκούντες νομικά επαγγέλματα που λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα αστικού και εμπορικού δικαίου ή που παρέχουν συμβουλές σε πελάτες και ενεργούν για λογαριασμό τους σε τέτοια θέματα.

Οι αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των προσώπων ενθαρρύνουν την κινητικότητα των Ευρωπαίων πολιτών και την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά συνέπεια, οι ασκούντες νομικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο καταστάσεις που έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις καθώς και προβλήματα και ζητήματα νομικής φύσης που διέπονται από το δίκαιο της ΕΕ.

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αφορούν, για παράδειγμα, την τήρηση των συμβάσεων που αφορούν την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών σε διασυνοριακό επίπεδο, νομικά θέματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία των τουριστών και με τροχαία ατυχήματα στο εξωτερικό, θέματα σχετικά με την απόκτηση και διάθεση κινητής και ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην αυτών στα οποία εδρεύουν και την κληρονομική διαδοχή στην περιουσία φυσικών προσώπων που έχουν ακίνητα και διασυνδέσεις σε διάφορα κράτη μέλη.

Επίσης, στον τομέα του οικογενειακού δικαίου, οι πολυεθνικές προσωπικές σχέσεις είναι ολοένα και πιο συχνές και ανακύπτουν τακτικά νομικά ερωτήματα σε περιπτώσεις που αφορούν διασυνοριακές οικογενειακές σχέσεις και υποθέσεις γονικής μέριμνας.

Επίσης, σήμερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), οι οποίες αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς διενεργούν συναλλαγές σχεδόν συστηματικά σε διασυνοριακό επίπεδο και συχνά ηλεκτρονικά.

Κατά συνέπεια, οι ασκούντες νομικά επαγγέλματα στα κράτη μέλη δεν μπορούν να αγνοούν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον ολοένα και πιο περίπλοκο και σημαντικό τομέα δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενόψει, λοιπόν, των δεδομένων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε έναν αναλυτικό ηλεκτρονικό οδηγό για τη δικαστική συνεργασία σε αστικές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον οδηγό μπορείτε να βρείτε εδώ.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send