logo-print

Άμεση η υποβολή μηνύσεων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από τις αρμόδιες αρχές

Τι αναφέρει η γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις περιπτώσεις διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού

02/10/2015

16/11/2017

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Γνωμοδότηση αναφορικά με την επίδραση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) στις υποχρεώσεις των οργάνων της φορολογικής αρχής προς υποβολή μηνυτήριων αναφορών για τη δίωξη εγκλημάτων φοροδιαφυγής, εξέδωσε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής.

Αφορμή για την έκδοση της γνωμοδότησης 4/2015 αποτέλεσε ερώτημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το εάν η διάταξη του άρθρου 24 παρ. 2 του Ν. 2523/1997 εξακολουθεί να ισχύει και μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 2523/1997 προβλέπει ότι «στις περιπτώσεις του συνολικού για κάθε φορολογία διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού ή της με άλλο τρόπο ολικής διοικητικής περαίωσης της διαφοράς δεν εφαρμόζονται οι ποινικές διατάξεις του παρόντος».

Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση, έπειτα από τη θέση σε ισχύ του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, υπάρχει σιωπηρή κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, συνεπώς οι μηνυτήριες αναφορές θα πρέπει να υποβάλλονται από τις φορολογικές αρχές αμέσως μετά την διαπίστωση των αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Ολόκληρη τη γνωμοδότηση μπορείτε να δείτε εδώ.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση