logo-print

ΑΠ: Δεν ισχύει αναδρομικά η κατάργηση του συμβιβασμού για φορολογικά αδικήματα που τελέστηκαν πριν την 1.1.2014

Ορθή επανάληψη της σχετικής γνωμοδότησης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

22/10/2015

29/01/2018

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η κατάργηση της δυνατότητας φορολογικού και διοικητικού συμβιβασμού δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά για φορολογικά αδικήματα που τελέστηκαν πριν την 1.1.2014, οπότε και άρχισε να ισχύει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), αναφέρει σε ορθή επανάληψη σχετικής γνωμοδότησής της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες  ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, είχε προχωρήσει στην έκδοση γνωμοδότησης αναφορικά με την επίδραση των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) στις υποχρεώσεις των οργάνων της φορολογικής αρχής προς υποβολή μηνυτήριων αναφορών για τη δίωξη εγκλημάτων φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση 4/2015 η προβλεπόμενη στην παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 2523/1997 δυνατότητα διοικητικού και δικαστικού συμβιβασμού χωρίς ποινικές κυρώσεις έχει καταργηθεί σιωπηρά από το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίες, συνεπώς οι φορολογικές αρχές οφείλουν να υποβάλλουν άμεσα μηνυτήριες αναφορές σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την ορθή επανάληψη της γνωμοδότησης, για τις πράξεις πριν από την έναρξη ισχύος του ΚΦΔ εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι επιεικέστερες διατάξεις του Ν. 2523/1997, όπως συμπληρώθηκε με το Ν. 3842/2010, οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξάλειψης του αξιοποίνου για φορολογικά αδικήματα που έχουν ως χρόνο τέλεσής του μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, ακόμη και αν αυτά διαπιστώνονται ή οριστικοποιούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Διαβάστε την ορθή επανάληψη της Γνωμοδότησης 4/2015 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εδώ.

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send