logo-print

Χαρακτηρισμός έργων λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής τέχνης ως μνημείων

05/10/2015

29/01/2018

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Πολίτες προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη διαµαρτυρόµενοι µεταξύ άλλων, για την καταστροφή στοιχείων της πολιτιστικής κληρονοµιάς, κατά τη διενέργεια οικοδοµικών – τεχνικών εργασιών στη θέση Ροβόλα του οικισµού Κάτω Βέργας του ∆ήµου Καλαµάτας.

Η νοµοθεσία προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης διοικητικών πράξεων για τον χαρακτηρισµό µνηµείων, µε σκοπό την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονοµιάς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι εκκρεµούσε από το 2008 η ολοκλήρωση της συγκεκριµένης διαδικασίας, και για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στις αρµόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του πρώην Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού – ΥΠΠΟΑ (26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Υπηρεσία Νεότερων Μνηµείων & Τεχνικών Έργων ∆υτικής Ελλάδας - ΥΝΕΜΤΕ∆Ε) ζητώντας σχετική πληροφόρηση.

Κατόπιν της παρέµβασης του Συνηγόρου, η ΥΝΕΜΤΕ∆Ε παρέπεµψε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ το θέµα του χαρακτηρισµού ή µη δέκα αλωνιών, µίας βρύσης και τριών λιθόστρωτων µονοπατιών στον οικισµό της Κάτω Βέργας, ως µνηµείων, προκειµένου να γνωµοδοτήσει σχετικά το Κεντρικό Συµβούλιο Νεότερων Μνηµείων - ΚΣΝΜ.

Έπειτα από οµόφωνη γνωµοδότηση του ΚΣΝΜ εκδόθηκε υπουργική απόφαση σύµφωνα µε την οποία τα αλώνια, η βρύση και τα λιθόστρωτα µονοπάτια χαρακτηρίστηκαν ως µνηµεία, διότι αποτελούν έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και παραδοσιακής τέχνης και κατασκευής και είναι ιστορικά συνδεδεµένα µε την κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής. 

Την υπουργική απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ