logo-print

Διερεύνηση καταγγελιών περιβαλλοντικών παραβάσεων στις Κυκλάδες: Επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη

29/06/2023

29/06/2023

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη μετέβη στη Θήρα, Ίο και Σύρο το διάστημα 19 έως 21 Ιουνίου 2023, προκειμένου να διερευνήσει, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καταγγελίες σχετικά με περιβαλλοντικές παραβάσεις. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ως μία από τις ενέργειες της Πράξης «Δράσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ενίσχυση της χρηστής Διακυβέρνησης, της λογοδοσίας και καταπολέμησης της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα». Η πράξη αυτή χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των ΕΕΑ Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ) που αντιπροσωπεύουν την συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μία πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.

Τα ζητήματα που είχαν καταγγελθεί και διερευνήθηκαν κατά την επίσκεψη αυτή είναι η μη σύννομη διάνοιξη οδών σε δημόσιες, μικτές ή αμιγώς ιδιωτικές εκτάσεις στην Αμοργό και στην Ίο, η οποία αποτελεί αναγνωρισμένο τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η λειτουργία χωματερής στην Καλντέρα της Θήρας, παρεμβάσεις σε αναγνωρισμένο υγρότοπο, παρεμβάσεις σε ρέματα και κτιριοδομικές παραβάσεις.

Διενεργήθηκαν συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Ίου και υπηρεσιακούς παράγοντες σε Θήρα και Ίο καθώς και αυτοψίες στα σημεία ενδιαφέροντος στην Θήρα και Ίο. Ακολούθησε σύσκεψη με τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Ερμούπολη Σύρου, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται άμεσα να δρομολογηθούν, διαπιστώθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Σ’ έναν χώρο με συγκεκριμένα γεωγραφικά–γεωλογικά χαρακτηριστικά και με ολοένα αυξανόμενες πιέσεις λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, όπως είναι οι Κυκλάδες, η υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ή καθ’ υπέρβαση αυτών, με την προοπτική ένταξής τους σε στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί σε επίπεδο έγκρισης μελετών, δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος, δύσκολα αναστρέψιμες.

Ακραίο παράδειγμα περιβαλλοντικής ζημίας σε μία άκρως τουριστική και ταυτόχρονα περιοχή που αποτελεί ένα από τα 100 μνημεία της παγκόσμιας γεωλογικής κληρονομιάς της UNESCO είναι η χρόνια λειτουργία της δημοτικής χωματερής στην Καλντέρα της Θήρας, σε μικρή απόσταση από τα Φηρά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναμένει την ολοκλήρωση των ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως αυτές συζητήθηκαν κατά την ως άνω επίσκεψη, προκειμένου να προβεί στην σύνταξη σχετικών πορισμάτων. 

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αγωγή περί κλήρου
send