logo-print

Άρθρο 10 - Νόμος 4235/2014 - Αναστολή ή ανάκληση της έγκρισης ή της καταχώρισης ή της εγγραφής εγκατάστασης επιχείρησης τροφίμων ή ζωοτροφών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

11/02/2014

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Η κεντρική αρμόδια αρχή δύναται με απόφασή της να επιβάλει το μέτρο της αναστολής της έγκρισης ή καταχώρισης ή εγγραφής εγκατάστασης επιχείρησης τροφίμων ή ζωοτροφών, για ορισμένο χρονικό διάστημα, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας αρχής, στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) όταν κατά τον επίσημο έλεγχο διαπιστώνεται μη συμμόρφωση που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και οδηγεί στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων,

β) όταν η επιχείρηση τροφίμων ή ζωοτροφών δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα συμμόρφωσης προς τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 3.

2. Η κεντρική αρμόδια αρχή δύναται με απόφασή της να επιβάλει το μέτρο της ανάκλησης της έγκρισης ή καταχώρισης ή εγγραφής της εγκατάστασης επιχείρησης τροφίμων ή ζωοτροφών στις κάτωθι περιπτώσεις:

α) όταν συντρέχουν λόγοι τεχνικής ή άλλης αδυναμίας εκτέλεσης των καθορισμένων διορθωτικών ενεργειών, με συνέπεια να μην είναι εφικτή η πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία

β) όταν η επιχείρηση τροφίμων ή ζωοτροφών δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση αναστολής της έγκρισης ή της καταχώρισης ή της εγγραφής εγκατάστασης.

Η απόφαση ανάκλησης της έγκρισης ή καταχώρισης ή εγγραφής εγκατάστασης κοινοποιείται στην επιχείρηση, σύμφωνα με το άρθρο 34.

3. Η αναστολή ή η ανάκληση της έγκρισης ή της καταχώρισης ή της εγγραφής εγκατάστασης επιχείρησης τροφίμων συνεπάγεται την άμεση αναστολή της λειτουργίας ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης, σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 ή την παράγραφο 2 του άρθρου 9, αντίστοιχα.

4. Η επιχείρηση τροφίμων ή ζωοτροφών δύναται να καταθέσει ένσταση προς την υπηρεσία που εξέδωσε την απόφαση επιβολής του μέτρου της αναστολής ή της ανάκλησης της έγκρισης ή της καταχώρισης ή της εγγραφής εγκατάστασης, εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Επί της ένστασης, η ως άνω υπηρεσία εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών, την οποία κοινοποιεί άμεσα στην επιχείρηση, σύμφωνα με το άρθρο 34.

Η απόφαση επί της ένστασης ή η απόφαση επιβολής του μέτρου της αναστολής ή της ανάκλησης της έγκρισης ή της καταχώρισης ή της εγγραφής εγκατάστασης, αν δεν υποβληθεί ένσταση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θεωρείται οριστική, ανέκκλητη και εκτελεστή.

Η άσκηση ένστασης και η προθεσμία για την άσκησή της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της επιβολής του μέτρου της αναστολής ή της ανάκλησης της έγκρισης ή της καταχώρισης ή της εγγραφής εγκατάστασης.

5. Σε περιπτώσεις τροφίμων φυτικής προέλευσης που δεν πληρούν τις προδιαγραφές παραγωγής και εμπορίας αυτών, αναστέλλεται ή διαγράφεται η καταχώριση της επιχείρησης τροφίμων από τα μητρώα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Η επιχείρηση τροφίμων φυτικής προέλευσης δύναται να καταθέσει ένσταση προς την υπηρεσία που εξέδωσε την απόφαση αναστολής ή διαγραφής της από το μητρώο, σύμφωνα με την παράγραφο 4.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
send