logo-print

Άρθρο 1Β - Κοινή Υπουργική Απόφαση 30825/4.6.2014 - Προσωρινή διαμονή - Εθνική θεώρηση εισόδου για εργασία ή πρακτική άσκηση έναντι αποζημίωσης (Άρθρο 18)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

21/10/2015

Κωδικοποιημένο
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Β1. Εποχική εργασία

Η θεώρηση εισόδου για εποχιακή εργασία χορηγείται σε πολίτη τρίτης χώρας που διατηρεί τον κύριο τόπο κατοικίας του σε τρίτη χώρα και επιθυμεί να διαμείνει νόμιμα και προσωρινά για λόγους απασχόλησης στην ελληνική επικράτεια σε τομέα δραστηριότητας που εξαρτάται από την αλλαγή των εποχών, βάσει μιας ή περισσότερων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται απευθείας μεταξύ του πολίτη τρίτης χώρας και του εργοδότη που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα. Η συνολική διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες ανά περίοδο δώδεκα μηνών και παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας αποκλειστικά για την παροχή της συγκεκριμένης εργασίας σε συγκεκριμένο εργοδότη, ύστερα από πρόσκληση του οποίου αυτή χορηγήθηκε. Στους ανωτέρω πολίτες τρίτων χωρών, μπορεί να χορηγηθεί:

Α) Εθνική θεώρηση εισόδου για εποχική εργασία μέγιστης διάρκειας ισχύος και διαμονής έξι (6) μηνών ή

Β) Εθνική θεώρηση εισόδου για εποχική εργασία μέγιστης διάρκειας ισχύος ενός (1) έτους με δικαίωμα εποχικής εργασίας συνολικής διάρκειας έξι (6) μηνών κατά τη διάρκεια ισχύος της θεώρησης, το οποίο συναρτάται από τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση εργασίας περιόδους απασχόλησης ή

Γ) Ομοιόμορφη θεώρηση εισόδου βραχείας διάρκειας (Σένγκεν) πολλαπλών εισόδων μέγιστης ισχύος έξι (6) μηνών με διάρκεια παραμονής ενενήντα (90) ημέρες για εποχική εργασία.

Η εν λόγω θεώρηση χορηγείται αφού περιέλθει στο Προξενείο, από την αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είτε ταχυδρομικώς είτε μέσω ταχυμεταφοράς των ΕΛΤΑ ή ιδιωτικών εταιρειών

  • η σχετική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία εγκρίνεται η απασχόληση, σε τομέα δραστηριότητας εποχικού χαρακτήρα για χρονικό διάστημα μέχρι έξι συνολικά μήνες ανά περίοδο δώδεκα μηνών και
  • επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσια υπηρεσία, από την οποία θα προκύπτει η απασχόληση του υπηκόου τρίτης χώρας σε συγκεκριμένο εργοδότη, το είδος της απασχόλησης και η ημερομηνία έναρξης αυτής, η διάρκεια της απασχόλησης, ο αριθμός των ωρών εργασίας, ο οποίος θα είναι συγκεκριμένος ανά ημέρα, εντός της εβδομάδας ή του μήνα, η αμοιβή του εργαζόμενου, η οποία δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση μικρότερη από τις αποδοχές ανειδίκευτου εργαζόμενου, το ύψος του ενδεχόμενου επιδόματος αδείας, εφόσον προβλέπεται από τη σύμβαση και κάθε άλλο όρο εργασίας κατά περίπτωση.

Β2. Αλιεργάτες

Η θεώρηση εισόδου για αλιεργάτες χορηγείται σε πολίτες τρίτης χώρας που διατηρούν τον κύριο τόπο κατοικίας τους σε τρίτη χώρα και επιθυμούν να διαμείνουν νόμιμα και προσωρινά για λόγους απασχόλησης στην ελληνική επικράτεια ως αλιεργάτες βάσει μιας ή περισσότερων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που συνάπτονται απευθείας μεταξύ του πολίτη τρίτης χώρας και του εργοδότη που είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα.

Η συνολική διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 11 μήνες και παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας αποκλειστικά για την παροχή της συγκεκριμένης εργασίας σε συγκεκριμένο εργοδότη, ύστερα από πρόσκληση του οποίου αυτή χορηγήθηκε

Η εν λόγω θεώρηση χορηγείται αφού περιέλθει στο Προξενείο, από την αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είτε ταχυδρομικώς είτε μέσω ταχυμεταφοράς των ΕΛΤΑ ή ιδιωτικών εταιριών:

  • Η σχετική Πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία εγκρίνεται η απασχόληση αλιεργάτη για παροχή εξηρτημένης εργασίας ως αλιεργάτης, για χρονικό διάστημα μέχρι έντεκα μήνες σε συγκεκριμένο εργοδότη.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσια υπηρεσία, από την οποία θα προκύπτουν οι όροι εργασίας, το χρονικό διάστημα απασχόλησης και η συμφωνημένη αμοιβή του εργαζόμενου, η οποία δεν μπορεί να είναι, σε καμία περίπτωση, μικρότερη από τις αποδοχές ανειδίκευτου εργαζόμενου όπως αυτές καθορίζονται με την εκάστοτε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 

Β3. Μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων

Σε πολίτες τρίτης χώρας, μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων δύναται να χορηγηθεί εθνική θεώρηση εισόδου ισόχρονη με τη διάρκεια των παραστάσεων ή εκδηλώσεων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος και παρέχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας αποκλειστικά για την παροχή της συγκεκριμένης εργασίας, λαμβανομένης υπόψη της ενιαίας δομής του καλλιτεχνικού συγκροτήματος. Για τη χορήγηση της θεώρησης εισόδου προσκομίζονται:

  • Επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης εργασίας με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσια υπηρεσία ή αντίγραφο σύμβασης παροχής υπηρεσιών ή έργου.
  • Αποδείξεις για την ανωτέρω ιδιότητα, μεταξύ των οποίων βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της χώρας προέλευσης για την επίσημη καταχώριση του συγκροτήματος.
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ

Τα μέλη των καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, τα οποία στερούνται επίσημης καταχώρησης στη χώρα προέλευσής τους, εφόσον επιθυμούν να ασκήσουν αμειβόμενη δραστηριότητα σε νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως, υπάγονται στη διαδικασία μετάκλησης για εξαρτημένη εργασία του άρθρου 15 του Ν. 4251/2014.

Β4. Πολίτες τρίτων χωρών που μετακινούνται από επιχείρηση εγκατεστημένη σε κράτος –μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ με σκοπό την παροχή υπηρεσίας

Η θεώρηση εισόδου για εργασία είναι ισόχρονη με το χρόνο που απαιτείται για την εκπλήρωση της αναληφθείσας συμβατικής υποχρέωσης από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά το ένα έτος.

Σε περίπτωση όπου εργαζόμενοι νόμιμα σε επιχείρηση εγκατεστημένη σε κράτος − μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μετακινούνται στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες για παροχή συγκεκριμένης υπηρεσίας, στο πλαίσιο σχετικής συμβατικής υποχρέωσης μεταξύ της ανωτέρω επιχείρησης και του αντισυμβαλλομένου, ο οποίος ασκεί τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, η Διπλωματική ή Προξενική Αρχή δύναται να χορηγήσει θεώρηση Schengen σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για τη χορήγηση της θεώρησης εισόδου προσκομίζονται:

  • Υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης, στην οποία θα αναγράφονται πλήρως τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας της, από την οποία μετακινείται ο πολίτης τρίτης χώρας, επίσημα επικυρωμένη και μεταφρασμένη, στην οποία βεβαιώνεται ότι έχει συνάψει σύμβαση με τον αντισυμβαλλόμενο αποδέκτη της υπηρεσίας στην Ελλάδα, και προκύπτουν ο σκοπός της μετακίνησής του, το προβλεπόμενο διάστημα της μετακίνησης του πολίτη τρίτης χώρας και η ανάληψη από την επιχείρηση που απασχολεί τον πολίτη τρίτης χώρας στο κράτος – μέλος της ΕΕ ή του Ε.Ο.Χ., των εξόδων διαμονής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επιστροφής του.
  • Αντίγραφο θεωρημένου βιβλιαρίου ασθενείας ή Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθένειας ή άλλου ισοδύναμου κοινοτικού εγγράφου.
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Β5. Πολίτες τρίτων χωρών που μετακινούνται από επιχείρηση εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα με σκοπό την παροχή υπηρεσίας

Η διάρκεια της θεώρησης είναι ισόχρονη με το χρόνο που απαιτείται για την εκπλήρωση της αναληφθείσας και μόνο συμβατικής υποχρέωσης από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει, συνολικά, τους έξι μήνες εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν στην αρμόδια Διπλωματική ή Προξενική αρχή:

  • Βεβαίωση της επιχείρησης, στην οποία θα αναγράφονται πλήρως τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας της, η ιδιότητα και τα καθήκοντα του εργαζομένου, συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία για τη νομιμότητα της εργασίας του σε αυτή.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της σύμβασης προμήθειας μεταξύ της επιχείρησης παροχής υπηρεσίας και της ημεδαπής επιχείρησης−αποδέκτη της υπηρεσίας. Στη σύμβαση αυτή θα πρέπει να προβλέπεται η παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών που αναφέρονται αποκλειστικώς στην εγκατάσταση, δοκιμαστική λειτουργία και συντήρηση των προμηθευόμενων ειδών, το χρονικό διάστημα παροχής των υπηρεσιών, ο αριθμός και η ειδικότητα των ατόμων που θα απασχοληθούν, καθώς και η ανάληψη των εξόδων διαμονής, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επιστροφής τους.
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

στ. Αρχηγοί οργανωμένων Ομάδων Τουρισμού (Tour-leaders)

Η διάρκεια της θεώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες και χορηγείται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν στην Διπλωματική η Προξενική Αρχή:

  • Βεβαίωση από την αρμόδια περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, όπου εδρεύει το ελληνικό τουριστικό γραφείο στην οποία θα αναφέρεται ότι εγκρίνεται η εργασία του αλλοδαπού ως Αρχηγού Οργανωμένων Ομάδων Τουριστών.
  • Βεβαίωση του αλλοδαπού τουριστικού γραφείου ότι ο υπό απασχόληση αλλοδαπός εργάζεται και αμείβεται από αυτό.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ελληνικού τουριστικού γραφείου που συνεργάζεται με αλλοδαπό τουριστικό γραφείο ότι ο αλλοδαπός δεν θα προσληφθεί για εργασία και ότι θα απασχοληθεί εκτός του γραφείου για την εξυπηρέτηση των αφικνούμενων, μέσω αλλοδαπού τουριστικού γραφείου, ομάδων τουριστών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες.
  • Βεβαίωση ασφάλισης για κάλυψη εξόδων νοσηλείας, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και για την κάλυψη εργατικού ατυχήματος. Σε περίπτωση που υπάρχει με τη χώρα του διακρατική συμφωνία ασφάλισης για υγεία και εργατικό ατύχημα, αρκεί η προσκόμιση βεβαίωσης της χώρας του ότι είναι ασφαλισμένος στο κοινωνικό ασφαλιστικό της σύστημα σε διαφορετική περίπτωση θα προσκομίσει εγγύηση του κράτους προέλευσης, ότι θα καλύψει τον ασφαλιστικό κίνδυνο από τις ανωτέρω αιτίες ή ασφαλιστήριο ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας κάλυψης των ανωτέρω κινδύνων για την απασχόλησή του ως Αρχηγού οργανωμένων Ομάδων Τουρισμού στην Ελλάδα.
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Β7. Αθλητική προετοιμασία

Η διάρκεια της εθνικής θεώρησης εισόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει, συνολικά, τους έξη μήνες και χορηγείται, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν στην αρμόδια Διπλωματική η Προξενική Αρχή:

  • Έγκριση της ελληνικής ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος για την είσοδό τους στην Ελλάδα με σκοπό την προετοιμασία εν όψει συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
  • Αποδεικτικά στοιχεία ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της παραγράφου 6 του άρθρου 137, διαθέτει οικονομικούς πόρους, νόμιμης προέλευσης, για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσής του στην Ελλάδα χωρίς να παρέχει εξαρτημένη εργασία ή να ασκεί ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα πέραν της αθλητικής προετοιμασίας.
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ

Αντίστοιχη θεώρηση μπορεί να χορηγηθεί και στον/στους προπονητή/ές και το λοιπό εξειδικευμένο προσωπικό που συνοδεύει τον εν λόγω αθλητή εάν πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις και προσκομίζονται τα σχετικά δικαιολογητικά.

Β8. Πολίτες τρίτων χωρών φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης έναντι αποζημίωσης

Η Εθνική θεώρηση εισόδου χορηγείται για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες, εφόσον προσκομίσουν στην Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή:

  • Βεβαίωση του αρμόδιου, κατά περίπτωση, φορέα ανταλλαγών από την οποία θα προκύπτει ότι ο αλλοδαπός γίνεται αποδεκτός στο πρόγραμμα για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο των σπουδών του σε συγκεκριμένη επιχείρηση για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες
  • Αντίγραφο τίτλου σπουδών εφόσον η πρακτική άσκηση γίνεται επί του αντικειμένου των σπουδών.
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Ως φορείς ανταλλαγών, θεωρούνται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας που έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες αναλόγου περιεχομένου με αντίστοιχα ιδρύματα της αλλοδαπής και σε περιπτώσεις που δεν υφίστανται τέτοιες, διεθνείς φορείς ανταλλαγών φοιτητών.

Ειδικά για τα προγράμματα πρακτικής άσκησης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ισχύουν τα οριζόμενα, κάθε φορά, στη νομοθεσία που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις πρακτικής άσκησης ημεδαπών και αλλοδαπών σπουδαστών/μαθητών Σχολών τουριστικής Εκπαίδευσης και φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31399/18:

Α. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, στο πλαίσιο ανανέωσης άδειας διαμονής, η υποβολή φωτοαντίγραφου όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής πριν την ανανέωση και αυτό δεν υφίσταται, θα αναζητείται από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφο αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει αφιξαναχωρήσεις στη χώρα.

Β. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, η υποβολή συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλεται σύμφωνο που έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4356/2015 (Α’181) ή σύμφωνα συμβίωσης που θα υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του ως άνω νόμου (άρθρο 62, ν. 4356/2015).

Αγωγή περί κλήρου
Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
send