logo-print

Άρθρο 1Γ - Κοινή Υπουργική Απόφαση 30825/4.6.2014 - Άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς εξαιρετικούς και άλλους λόγους (Άρθρα 19, 19Α και 20)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/10/2018

Κωδικοποιημένο
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γ1.) Άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους – Παρέχεται πρόσβαση στη μισθωτή απασχόληση και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου – άρθρο 19

Γ1.1) Καταργείται

Γ1.2 Θεώρηση εισόδου και χορήγηση άδειας διαμονής για δημόσιο συμφέρον.

Θεώρηση εισόδου και χορήγηση άδειας διαμονής για λόγους δημοσίου συμφέροντος

  • ΦΕΚ κύρωσης διακρατικής συμφωνίας ή
  • Εισήγηση αρμόδιας δημόσιας αρχής, N.Π.Δ.Δ., N.Π.Ι.Δ. του δημοσίου τομέα. ή οργανισμού ότι η διαμονή του ενδιαφερόμενου στη χώρα είναι επιβεβλημένη λόγω συνδρομής δημοσίου συμφέροντος που αφορά σε τομείς εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, εσωτερικής ασφάλειας, επενδύσεων, οικονομίας και ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Πρόσφατη βεβαίωση του κατά περίπτωση αρμόδιου φορέα ότι εξακολουθούν να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος στο πρόσωπο του πολίτη τρίτης χώρας.

Γ1.3 Καταργείται

Γ1.4 Καταργείται

Γ1.5 Χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους (άρθρο 19)

Α. Σε πολίτες τρίτων χωρών που αποδεικνύουν διαμονή στη χώρα επί επτά (7) τουλάχιστον συνεχή έτη.

  • Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας, με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου, οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν.
  • Παράβολο, με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου, ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.
  • Τέλος κόστους εκτύπωσης άδειας διαμονής με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, ύψους 16 ευρώ.
  • Έγγραφα βέβαιης χρονολογίας, βάσει των οποίων υπολογίζεται η επταετής διαμονή στη χώρα, όπως αυτά ορίζονται στο Κεφάλαιο Α της αριθμ. 18951/2018 (Β΄2487) απόφασης του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής :

- Αποδεικτικά έγγραφα φοίτησης σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα των ιδίων ή των τέκνων τους,

- αποδεικτικά υποβολής αιτήματος για χορήγηση τίτλου προσωρινής ή οριστικής διαμονής ή καθεστώτος διεθνούς προστασίας,

- άδεια εργασίας ή αποδεικτικά υποβολής αιτήματος χορήγησης άδειας εργασίας,

- αντίγραφα απορριπτικών αποφάσεων επί αιτημάτων χορήγησης ή ανανέωσης τίτλου διαμονής,

- προηγούμενοι τίτλοι διαμονής ανεξαρτήτως της αρχής έκδοσης τους,

- αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων προηγουμένων ετών, νομίμως και εμπροθέσμως υποβληθεισών

- αντίγραφο απόδοσης ΑΦΜ,

- αποδεικτικά ασφάλισης σε ελληνικό οργανισμό κύριας ασφάλισης,

- βιβλιάρια υγείας,

- λογαριασμοί οργανισμών κοινής ωφέλειας καθώς και κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας στο όνομα του αιτούντος, εκδιδόμενοι από παρόχους οποιασδήποτε νομικής μορφής, ο λογαριασμοί πιστωτικών ιδρυμάτων, που τελούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας,

- αποδείξεις μεταφοράς εμβασμάτων στις χώρες προέλευσης, μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων, συναλλάγματος και παροχών υπηρεσιών πληρωμών, σύμφωνα με το ν. 3862/2010, η εποπτεία των οποίων ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδας,

- βεβαιώσεις παρακολούθησης μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα ή από Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

- δικαστικές αποφάσεις,

- αποφάσεις διοικητικής απέλασης ή επιστροφής οι οποίες δεν έχουν εκτελεσθεί, ο δηλώσεις ληξιαρχικών γεγονότων, ο αποδείξεις νοσηλείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα,

- συμβολαιογραφικά έγγραφα που συντάχθηκαν παρουσία του αιτούντος,

- απόσπασμα βιβλίου αδικημάτων και συμβάντων τηρούμενο από Αστυνομικό Τμήμα,

- υπηρεσιακά σημειώματα, με τα οποία διατάσσεται αναχώρηση από τη χώρα,

- βεβαίωση για την έκδοση κάρτας αστικών συγκοινωνιών,

- άλλα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή. Λοιπά ιδιωτικά έγγραφα, πλην των υπεύθυνων δηλώσεων, τα οποία είναι θεωρημένα από συμβολαιογράφο ή άλλο δημόσιο υπάλληλο ως προς την ημερομηνία έκδοσης τους ή όταν το ουσιώδες περιεχόμενο τους αναφερθεί σε δημόσιο έγγραφο ή όταν υπάρξει άλλο γεγονός που κάνει με ανάλογο τρόπο βέβαιη τη χρονολογία. Η θεώρηση γίνεται με τη σημείωση επάνω στο έγγραφο της λέξης «θεωρήθηκε» και της χρονολογίας.

Β. Σε γονέα ανήλικου ημεδαπού τέκνου:

  • Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας, με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου, οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν.
  • Παράβολο, με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου, ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.
  • Τέλος κόστους εκτύπωσης άδειας διαμονής με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, ύψους 16 ευρώ.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ημεδαπού τέκνου από το οποίο να προκύπτουν η ιθαγένεια του και τα πλήρη στοιχεία των γονέων του
  • Φωτ/φο ταυτότητας του Έλληνα/ Ελληνίδας γονέα του τέκνου
  • Συμβολαιογραφικό έγγραφο αναγνώρισης του τέκνου, όπου απαιτείται.
  • Λοιπά στοιχεία, όπου απαιτείται, που αποδεικνύουν τη συγγενική σχέση, όπως αυτά ορίζονται στο Κεφάλαιο Β της αριθμ. 18951/2018 (Β΄2487) απόφασης του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής .

Γ2) Χορήγηση θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους – άρθρο 19Α

Α. Άδειες διαμονής που χορηγούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Γ2.1) Θύματα εμπορίας ανθρώπων που δεν συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

Πράξη της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής από την οποία να προκύπτει ο χαρακτηρισμός του πολίτη τρίτης χώρας ως θύματος εμπορίας ανθρώπων.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Έγγραφο της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής με το οποίο θα βεβαιώνεται η συνέχιση της διερεύνησης της σχετικής ποινικής διαδικασίας ή
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι δυνατή η προσκόμιση του εγγράφου – Αναζητείται αυτεπάγγελτα.

Γ2.2) Θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

Πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών με την οποία διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση ή ασκείται ποινική δίωξη για τέλεση εγκληματικής πράξης, προβλεπόμενης από τις διατάξεις των άρθρων 81 Α, 187, 187 Α, 309 και 310 ΠΚ, 1 και 2 του N. 927/1979, όπως έχει τροποποιηθεί με τις διατάξεις του N. 4285/2014 και της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του N. 3304/2005, κατά πολίτη τρίτης χώρας.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής αρχής ότι δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή ότι η υπόθεση δεν έχει τεθεί στο αρχείο ή • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει ότι τα θύματα υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή.

Γ2.3) Θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

Επικυρωμένο αντίγραφο της καταγγελίας που έχει υποβληθεί σε αρμόδια ελληνική αρχή για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας όπως ορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 6, 7, 8 και 9 του N. 3500/2006 ή των άρθρων 299 και 311 Π.Κ.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας με την οποία θα βεβαιώνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι όροι χορήγησης της άδειας διαμονής.

Γ2.4 Θύματα καταχρηστικών όρων εργασίας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της Επιθεώρησης Εργασίας ή δικαστική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του ατυχήματος, από την οποία προκύπτουν και οι περιστάσεις υπό τις οποίες απασχολείτο ο πολίτης τρίτης χώρας. Ως καταχρηστικοί όροι εργασίας ορίζονται οι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τις συνθήκες εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σοβαρή επίπτωση, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία θα δηλώνει ότι προτίθεται να ασκήσει διοικητικά ή ένδικα μέσα για τη διεκδίκηση των έναντι αυτού υποχρεώσεων.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα του ατυχήματος και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής από την οποία θα συνάγεται ότι είναι αναγκαία η παραμονή του στην Ελλάδα για την εκκαθάριση των έναντι αυτών εργοδοτικών υποχρεώσεων.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη.

Γ2.5. Πρόσωπα που παρακολουθούν εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής εξάρτησης

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

Έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή εγκεκριμένου −κατά νόμο− θεραπευτικού προγράμματος ψυχικής εξάρτησης περί συμμετοχής του πολίτη τρίτης χώρας στις φάσεις της απεξάρτησης ή της επανένταξης του εν λόγω προγράμματος.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή εγκεκριμένου −κατά νόμου− θεραπευτικού προγράμματος ψυχικής εξάρτησης, με την οποία θα βεβαιώνεται η συνέχιση της παρακολούθησης του από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή του πολίτη τρίτης χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα.

Γ2.6 Πολίτες τρίτων χωρών των οποίων απορρίπτεται αίτηση για διεθνή προστασία με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του Π.δ. 114/2010

Χορήγηση άδειας διαμονής

Έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περ. ιθ του Π.δ. 113/2013 κατόπιν πιθανολόγησής τους περί της συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος αντικειμενικής αδυναμίας απομάκρυνσης ή επιστροφής του στη χώρα καταγωγής ή συνήθους διαμονής του για λόγους ανωτέρας βίας, όπως σοβαροί λόγοι υγείας του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του, διεθνής αποκλεισμός της χώρας του, ή συνδρομή στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου της ρήτρας μη επαναπροώθησης του άρθρου 3 της Σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του N.δ/τος 53/1974 (Α΄ 256) ή του άρθρου 3 της Σύμβασης της Ν. Υόρκης της 10ης Δεκεμβρίου 1984 κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, η οποία κυ− ρώθηκε με το N. 1782/1988 (Α΄ 116).

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Αίτηση.
  • Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας, με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου, οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής). Σε κάθε περίπτωση θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).
  • Αντίγραφο άδειας διαμονής.
  • Αποδεικτικά στοιχεία ισχύος των λόγων για τους οποίους είχε χορηγηθεί η άδεια διαμονής.

Γ2.7. Γονείς ανήλικων ημεδαπών − Χορήγηση άδειας διαμονής

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ημεδαπού τέκνου από το οποίο να προκύπτουν η ιθαγένειά του και τα πλήρη στοιχεία των γονέων του.
  • Συμβολαιογραφικό έγγραφο αναγνώρισης του τέκνου.
  • Φωτ/φο ταυτότητας του Έλληνα/ Ελληνίδας γονέα του τέκνου.

Β. Άδειες διαμονής που χορηγούνται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Γ2.8 Πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Ισχυρή άδεια διαμονής.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50%, ή πράξη Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία.

Γ2. 9 Ενήλικοι, ανίκανοι να επιμεληθούν των υποθέσεών τους εξαιτίας λόγων υγείας ή ανήλικοι που αποδεδειγμένα χρήζουν προστατευτικών μέτρων και φιλοξενούνται από ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Καταστατικό λειτουργίας στο οποίο προβλέπεται ο σκοπός του ιδρύματος ή ΦΕΚ ίδρυσης και λειτουργίας του νομικού προσώπου Απόφαση διορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του ιδρύματος.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού ή απόφαση υγειονομικής επιτροπής, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας / ατυχήματος.
  • Δικαστική απόφαση διορισμού δικαστικού συμπαραστάτη, όπου απαιτείται ή
  • Έγγραφο εισαγγελικής αρχής με το οποίο παραγγέλλεται η τοποθέτηση ανηλίκου στο ίδρυμα ή νομικό πρόσωπο κοινωφελούς σκοπού.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Απόφαση διορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του ιδρύματος ή οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου.

Γ2.10 Θεώρηση εισόδου και χορήγηση άδειας διαμονής σε ανήλικους η επιμέλεια των οποίων έχει ανατεθεί σε οικογένειες Ελλήνων ή πολιτών τρίτων χωρών ή ανήλικοι για τα οποία είναι εκκρεμής διαδικασία υιοθεσίας

Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Απόφαση ελληνικής ή αλλοδαπής δικαστικής αρχής με αναγνωρισμένο το δεδικασμένο στην Ελλάδα, όπου αυτό απαιτείται, για την ανάθεση ή παραχώρηση της επιμέλειας ή
  • Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής αρχής για την υιοθεσία ή
  • Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση για αναγνώριση απόφασης αλλοδαπής αρχής για την υιοθεσία καθώς και έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας.
  • Υπεύθυνη δήλωση οικογένειας ότι φιλοξενεί και καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ανηλίκου.
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχυρής άδειας διαμονής του ασκούντος την επιμέλεια, όταν πρόκειται για πολίτη τρίτης χώρας ή φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση που ο ασκών την επιμέλεια ή ο υιοθετών είναι Έλληνας πολίτης.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής αρχής ότι η διαδικασία της υιοθεσίας εξακολουθεί να είναι εκκρεμής
  • Υπεύθυνη δήλωση οικογένειας ότι φιλοξενεί και καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του υπηκόου τρίτης χώρας.
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχυρής άδειας διαμονής του ασκούντος την επιμέλεια, όταν πρόκειται για πολίτη τρίτης χώρας ή φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση που ο ασκών την επιμέλεια είναι Έλληνας πολίτης.

Γ2.11. Θύματα εργατικών και λοιπών ατυχημάτων

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας ή της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής για τον χαρακτηρισμό του ατυχήματος Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα του ατυχήματος και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή
  • Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50% ή απόφαση Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας ή
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50%, ή απόφαση Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας.
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Γ2. 12 Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής σε ανήλικους φιλοξενούμενους σε οικοτροφεία

Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Έγγραφη συγκατάθεση των γονέων για την προβλεπόμενη διαμονή.
  • Αντίγραφο του καταστατικού λειτουργίας του οικοτροφείου ή ΦΕΚ ίδρυσής του.
  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Απόφαση ορισμού εκπροσώπου του ιδρύματος.
  • Βεβαίωση εγγραφής.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Απόφαση ορισμού εκπροσώπου του ιδρύματος.
  • Βεβαίωση σπουδών.

Γ3.2. Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση μόνιμης άδειας επενδυτή Χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου σε περίπτωση που δεν έχει ξεκινήσει ή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς.

  • Έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική δυνατότητα του πολίτη τρίτης χώρας όπως, βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας Α τάξεως ή επίσημου χρηματοδοτικού οργανισμού ή άλλου αναγνωρισμένου οργανισμού φύλαξης χρεογράφων με την οποία να πιστοποιείται η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών ή λοιπών κινητών αξιών, ιδίως ομόλογα ή μετοχές, για την κάλυψη των κεφαλαίων της επένδυσης, τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων 250.000 ευρώ.
  • Αντίγραφο σύμβασης ανάθεσης μεσιτείας σε δικηγόρο ή σε δικηγορικό ή σε κτηματομεσιτικό γραφείο.

Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

  • Συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι «το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό......... το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με κατάθεση τραπεζικού εμβάσματος στο λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας» και αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή
  • Βεβαίωση συμβολαιογράφου (σε περίπτωση που κατά την αγορά του ακινήτου καταβλήθηκε ποσό μικρότερο των διακοσίων πενήντα (250.000) χιλιάδων ευρώ αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται,

«Από τον έλεγχο του αριθμ....... συμβολαίου αγοράς ακινήτου προκύπτει ότι καταβλήθηκε το τίμημα της αξίας του ακινήτου ολοσχερώς και το συμβόλαιο, δεν τελεί ΠΛΕΟΝ υπό όρους, αιρέσεις και προθεσμίες και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως έχει σήμερα, ανέρχεται στο ποσόν.......».

  • Πιστοποιητικό υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου από το οποίο να προκύπτει η μη ύπαρξη βαρών
  • Αντίγραφο συμβολαιογραφικού εγγράφου μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, από το οποίο να αποδεικνύεται η ολοσχερής καταβολή του ποσού των 250.000 ευρώ και στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον EOT και
  • Αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο ή
  • Συμβόλαιο αγοράς αγροτεμαχίου ή οικοπέδου και εργολαβικό συμφωνητικό ανέγερσης/αναπαλαίωσης κατοικίας κατατεθειμένο στην εφορία σύμφωνα με το νόμο και
  • Οικοδομική άδεια στο όνομα του ενδιαφερομένου και
  • Τιμολόγια του/των εργολάβου/ων και τις αντίστοιχες εξοφλητικές αποδείξεις ή
  • Σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας στην οποία να αναφέρεται το τίμημα που αντιστοιχεί κατ’ έτος και
  • Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και
  • Βεβαίωση του EOT ότι έχει λάβει γνώση της κατάρτισης της συγκεκριμένης χρονομεριστικής μίσθωσης

Ανανέωση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή

  • Η ακίνητη περιουσία παραμένει, στην κυριότητα και νομή του ενδιαφερομένου ή
  • Παραμένουν σε ισχύ οι προβλεπόμενες μισθώσεις.

Γ3.6. Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής νια σπουδή ή γνωριμία του Αγιορείτικου μοναχικού βίου

  • Βεβαίωση της φιλοξενούσας Ιεράς Μονής ότι αναλαμβάνει να παρέχει στον πολίτη τρίτης χώρας, κατάλυμα, τροφή και τα λοιπά έξοδα διαβίωσης του, και ότι αναλαμβάνει να τον ασφαλίσει για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και
  • Εισήγηση της Ιεράς Επιστασίας κατά το στάδιο της αίτησης για την χορήγηση της αντίστοιχης άδειας διαμονής.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Βεβαίωση της φιλοξενούσας Ιεράς Μονής ότι εξακολουθεί να του παρέχει κατάλυμα, τροφή και τα λοιπά έξοδα διαβίωσης του, και ότι αναλαμβάνει να τον ασφαλίσει για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Γ3.7 Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για γνωριμία του Μοναχικού βίου ή Μοναχισμό.

Βεβαίωση της φιλοξενούσας Ιεράς Μονής ότι αναλαμβάνει να παρέχει στον πολίτη τρίτης χώρας, κατάλυμα, τροφή και τα λοιπά έξοδα διαβίωσης του, και ότι αναλαμβάνει να τον ασφαλίσει για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της φιλοξενούσας Ιεράς Μονής ότι εξακολουθεί να του παρέχει κατάλυμα, τροφή και τα λοιπά έξοδα διαβίωσης του, και ότι αναλαμβάνει να τον ασφαλίσει για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Αντίγραφο των πρακτικών του μοναχολογίου.
  • Απολυτήριο της προηγούμενης Μονής, σε περίπτωση μετακίνησης.

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31399/18:

Α. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, στο πλαίσιο ανανέωσης άδειας διαμονής, η υποβολή φωτοαντίγραφου όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής πριν την ανανέωση και αυτό δεν υφίσταται, θα αναζητείται από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφο αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει αφιξαναχωρήσεις στη χώρα.

Β. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, η υποβολή συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλεται σύμφωνο που έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4356/2015 (Α’181) ή σύμφωνα συμβίωσης που θα υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του ως άνω νόμου (άρθρο 62, ν. 4356/2015).

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

send