logo-print

Άρθρο 1Δ - Κοινή Υπουργική Απόφαση 30825/4.6.2014 - Χορήγηση θεώρησης εισόδου και άδειας διαμονής για σπουδές, εθελοντική εργασία, έρευνα και επαγγελματική κατάρτιση (Άρθρα 31 - 48 και 57 - 68)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/06/2014

Κωδικοποιημένο
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δ1.1. Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για σπουδές – Παρέχεται πρόσβαση σε μερική απασχόληση – Άρθρο 33

  • Βεβαίωση εγγραφής και καταβολής τελών στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου αυτά απαιτούνται ή βεβαίωση ότι έχει γίνει αποδεκτός προς εγγραφή.
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος του οποίου καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.
  • Συναίνεση των γονέων ή του ασκούντος τη γονική μέριμνα για την προβλεπόμενη διαμονή, σε περίπτωση που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση εγγραφής και συμμετοχής στις εξετάσεις από το οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος του οποίου καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

Δ1.2 Κινητικότητα εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Παρέχεται πρόσβαση στη μερική απασχόληση –Άρθρο 35

  • Ακριβές αντίγραφο της άδειας διαμονής για σπουδές, της οποίας είναι κάτοχος σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Βεβαίωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος του άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κύκλο σπουδών που έχει διανύσει ο σπουδαστής σε αυτό, καθώς και για το συμπληρωματικό ή συναφή χαρακτήρα του ανωτέρω κύκλου σπουδών με το πρόγραμμα που πρόκειται να παρακολουθήσει στην Ελλάδα καθώς και ο χρόνος ολοκλήρωσής του.
  • Βεβαίωση του φορέα υλοποίησης του αντίστοιχου προγράμματος για τη συμμετοχή του σπουδαστή σε κοινοτικό ή διμερές πρόγραμμα ανταλλαγής ή βεβαίωση των αρμόδιων αρχών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει γίνει δεκτός σε αυτό ως σπουδαστής για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών ή βεβαίωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος του άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία πιστοποιείται η υποχρεωτική παρακολούθηση μέρους του προγράμματος των σπουδών αυτών στην Ελλάδα
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος του οποίου καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

Δ2. Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για εθελοντική υπηρεσία – Άρθρο 38

  • Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος εθελοντικής υπηρεσίας αναλαμβάνει πλήρως τα έξοδα ταξιδίου, διαβίωσης, καταλύματος, επαναπατρισμού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που θα προκύψει κατά τη διάρκεια διαμονής του εθελοντή στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και των εξόδων τυχόν εκπαίδευσής του για την εκπλήρωση των καθηκόντων του και η οποία περιλαμβάνει επίσης, περιγραφή των καθηκόντων του και των όρων άσκησής τους, καθώς και του ωραρίου εργασίας του και της χρονικής διάρκειας του προγράμματος.
  • Αντίγραφο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αστικής ευθύνης που έχει συνάψει ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος εθελοντικής υπηρεσίας με το οποίο δέχεται την ανάληψη ευθύνης για τον εθελοντή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα.

Δ3. Έρευνα – Παρέχεται πρόσβαση στην αγορά εργασίας για το συγκεκριμένο σκοπό

Δ3.1. Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής σε ερευνητή – Άρθρο 61

  • Έγκριση του ερευνητικού οργανισμού από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα (όταν ο ερευνητικός οργανισμός είναι ιδιωτικός)
  • Ακριβές αντίγραφο της σύμβασης υποδοχής υπογεγραμμένη με ερευνητικό οργανισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του ν.4251/2014 με την οποία προσδιορίζεται η νομική σχέση και οι εργασιακές συνθήκες των ερευνητών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία καθώς και η επάρκεια πόρων για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εννιακοσίων (900) ευρώ ετησίως.
  • Ατομική δήλωση ανάληψης οικονομικής ευθύνης από τον ερευνητικό οργανισμό.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Ακριβές αντίγραφο της σύμβασης περί παράτασης συνεργασίας με τον ερευνητικό οργανισμό, με την οποία προσδιορίζεται η νομική σχέση και οι εργασιακές συνθήκες των ερευνητών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και η επάρκεια πόρων για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εννιακοσίων (900) ευρώ ετησίως.
  • Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων.

Δ3.2. Κινητικότητα – Άρθρο 64

  • Φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής «Ερευνητή» χορηγηθείσας από άλλο κράτος μέλος
  • Αντίγραφο της σύμβασης υποδοχής υπογεγραμμένη με ερευνητικό οργανισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του ν.4251/2014 με την οποία προσδιορίζεται η νομική σχέση και οι εργασιακές συνθήκες των ερευνητών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και η επάρκεια πόρων για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να είναι κατώτερο των εννιακοσίων (900) ευρώ ετησίως.
  • Ατομική δήλωση ανάληψης οικονομικής ευθύνης από τον ερευνητικό οργανισμό.

Δ4. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δ4.1. Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για επαγγελματική κατάρτιση – Άρθρο 44

  • Αντίγραφο απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ίδρυσης ή λειτουργίας του ΙΕΚ ή του Κολεγίου ή αντίγραφο του ΦΕΚ στο οποίο έχει δημοσιευτεί απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 και 2 (πρώην Ε.Ε.Σ.)
  • Βεβαίωση εγγραφής από το αρμόδιο δημόσιο ή ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), Κολέγιο ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 και 2 ή βεβαίωση ότι έχει γίνει αποδεκτός προς εγγραφή και βεβαίωση ότι το πρόγραμμα απαιτεί κανονική και όχι εξ’ αποστάσεως φοίτηση.
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.
  • Αποδεικτικό επάρκειας γνώσης της γλώσσας που διδάσκεται το πρόγραμμα σπουδών επιπέδου Β1 και
  • Συμφωνία πιστοποίησης και δικαιόχρησης με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από την χώρα που εδρεύουν και προγράμματα σπουδών τα οποία οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών εφόσον αυτά έχουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης όταν ο πάροχος είναι Κολέγιο.

2. Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση εγγραφής και συμμετοχής στις εξετάσεις από τον αρμόδιο πάροχο
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

Δ4.2. Υπότροφοι– Άρθρο 45

Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τη χορήγηση υποτροφίας, καθώς και για τη διάρκεια του προγράμματος ή της χορηγούμενης υποτροφίας.
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους, συνυπολογιζομένης της υποτροφίας χωρίς να παρέχει εξαρτημένη εργασία ή να ασκεί ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος των οποίων καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

Δ4.3. Θεώρηση εισόδου και χορήγηση άδειας διαμονής για συμμετοχή σε Ειδικά Προγράμματα - Παρέχεται πρόσβαση σε πρακτική άσκηση 

  • Βεβαίωση του φορέα υλοποίησης του αντίστοιχου προγράμματος για τη συμμετοχή του πολίτη τρίτης χώρας σε αυτό.
  • Εφόσον πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας που περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στο αντικείμενο των σπουδών, τριμερή σύμβαση ανάμεσα στο πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, στον φοιτητή και στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα.

Δ4. 4 Θεώρηση εισόδου και χορήγηση άδειας διαμονής για σπουδές σε στρατιωτικές σχολές και παραγωγικές σχολές Άρθρο 46

Αρχική χορήγηση (Άρθρο 32)

Βεβαίωση των αντίστοιχων σχολών ή των ειδικών σχολείων των ενόπλων Δυνάμεων, ή των Σωμάτων Ασφαλείας, ή βεβαίωση από τις Ακαδημίες ή τα σχολεία του Εμπορικού Ναυτικού, από την οποία να προκύπτει ότι έχει γίνει δεκτός για φοίτηση, καθώς και η χρονική διάρκεια των σπουδών στις εν λόγω σχολές.

Δ4.5 Θεώρηση εισόδου και αρχικής άδειας διαμονής για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας -Άρθρο 47

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση του οικείου νοσηλευτικού ιδρύματος ότι ο πολίτης τρίτης χώρας γίνεται δεκτός για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, καθώς και του χρόνου που απαιτείται για την απόκτηση αυτής.
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο απόφασης του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην τοποθέτηση του πολίτη τρίτης χώρας για ειδίκευση στο ανωτέρω νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ανανέωση άδειας διαμονής

Βεβαίωση του οικείου νοσηλευτικού ιδρύματος ότι ο πολίτης τρίτης χώρας εξακολουθεί να συμμετέχει στη διαδικασία απόκτησης ιατρικής ειδικότητας.

Δ4.6 Θεώρηση εισόδου και αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για φοίτηση στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους – Άρθρο 48

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση Ιεράς Μονής, ιδρύματος, ή ιδιώτη ότι αναλαμβάνουν την κηδεμονία τα έξοδα σπουδών και διαβίωσης του, στο Αγ. Όρος.
  • Βεβαίωση εγγραφής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία στην οποία να αναφέρεται και η συνολική διάρκεια των σπουδών.
  • Βεβαίωση της Ιεράς Επιστασίας ή της Ιεράς Μονής ή του ιδρύματος ή του ιδιώτη, που έχει αναλάβει την κηδεμονία του, ότι αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας του και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ότι συνεχίζεται η φοίτηση του και συγκεκριμένα παρατείνεται κατά ένα έτος προκειμένου να τελειώσει τις σπουδές του.
  • Βεβαίωση της Ιεράς Επιστασίας ή της Ιεράς Μονής ή του ιδρύματος ή του ιδιώτη, που έχει αναλάβει την κηδεμονία του, ότι αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας του και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δ4.7. Ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής για σπουδές

  • Σύμβαση ταχείας διαδικασίας χορήγησης άδειας διαμονής σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές μεταξύ πανεπιστημιακού ιδρύματος και του Υπουργείου Εσωτερικών στην οποία θα περιλαμβάνεται ο ακριβής τίτλος του μεταπτυχιακού προγράμματος και μνημονεύονται οι ειδικοί λόγοι που συντρέχουν για τη σύναψη της σύμβασης, η διάρκεια ισχύος και η δυνατότητα ανανέωσής της, καθώς και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών.
  • Βεβαίωση εγγραφής και καταβολής τελών στο οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπου αυτά απαιτούνται ή βεβαίωση ότι έχει γίνει αποδεκτός προς εγγραφή.
  • Αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι διαθέτει επαρκείς πόρους για την κάλυψη των εξόδων σπουδών και διαβίωσης, το ύψος του οποίου καθορίζεται με την προβλεπόμενη από την παράγραφο 7 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014, κοινή υπουργική απόφαση.

Σημειώσεις επί του νόμου

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31399/18:

Α. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, στο πλαίσιο ανανέωσης άδειας διαμονής, η υποβολή φωτοαντίγραφου όλων των σελίδων των ταξιδιωτικών εγγράφων που καλύπτουν το διάστημα ισχύος της τελευταίας άδειας διαμονής πριν την ανανέωση και αυτό δεν υφίσταται, θα αναζητείται από την αρμόδια υπηρεσία έγγραφο αρμόδιας αρχής που βεβαιώνει αφιξαναχωρήσεις στη χώρα.

Β. Όπου στην παρούσα αναφέρεται, η υποβολή συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλεται σύμφωνο που έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4356/2015 (Α’181) ή σύμφωνα συμβίωσης που θα υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του ως άνω νόμου (άρθρο 62, ν. 4356/2015).

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30